Komplikacije gripa

grip1Grip je sezonsko, virusno oboljenje respiratornih puteva koje može da potpuno zdravu osobu prikuje za krevet danima, čak i nedeljama. Pored toga, grip može da ima jako opasne komplikacije poput zapaljenja pluća, perikarditisa, sinusitisa, bronhitisa.
Šta je to grip?
Grip je izuzetno zarazno, virusno oboljenje koje se pojavljuje najčešće u jesen ili u zimu. Grip počinje naglo i brzo, širi se najpre na gornje, zatim i na donje disajne puteve. Na kraju može da se proširi i na plućno tkivo.
Uobičajeni simptomi gripa su:
Visoka temperatura, groznica.
Glavobolja.
Umor, može biti toliko jak da onemogućava funkcionisanje.
Kašalj.
Bolovi u grlu, bolovi u mišićima i zglobovima. Dijareja i povraćanje su česti simptomi, naročito kod dece.

Koje su uobičajene komplikacije gripa?
Najčešće komplikacije gripa su: virusno ili bakterijsko zapaljenje pluća (pneumonija), upala mišića (miozitis), oboljenja centralnog nervnog sistema, problemi sa srcem uključujući srčani napad, upala srčanog mišića, zapaljenje srčane kese (perikarditis). Još neke od komplikacija gripa su infekcija uva i sinusa, pogoršavanje hroničnih bolesti kao što su: srčana insuficijencija, astma ili dijabetes. Kod dece je česta pojava dehidratacije kao komplikacije gripa.
Osobe sa najvećim rizikom od pojave komplikacija gripa su: odrasli preko 50 godina starosti, deca uzrasta od 6 meseci do 4 godine, stanovnici staračkih domova, trudnice, odrasli i deca sa hroničnim plućnim i drugim bolestima poput astme, hroničnog bronhitisa, dijabetsa, osobe sa oslabljenim imunim sistemom (HIV/AIDS), kao i osobe na imunosupresivnoj terapiji i hemioterapiji.
Pneumonija je česta i veoma ozbiljna komplikacija gripa. Pneumonija može da nastane kao posledica virusne infekcije ili kada se bakterijska infekcija javi kao posledica virusne infekcije. Bez obzira da li je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija, zapaljenje pluća može da bude prilično opasno stanje i da zahteva hospitalizaciju. Simptomi i znaci zapaljenja pluća kao komplikacije gripa mogu da budu: povišena temperatura, bolovi u grudima pri disanju, pojačano znojenje, kašalj sa pojavom zelenkastog ili krvavog ispljuvka, ubrzan puls, plavičasta prebojenost usana i noktiju zbog nedostatka kiseonika u krvi. Ponekad je, kod starijih osoba jedini simptom pneumonije bol u stomaku. Kada se bakterijska pneumonija javi kao komplikacija gripa, dolazi do pogoršavanja već postojećih simptoma, znatno su povećane vrednosti telesne temperature, kašalj se pojačava,i pojavljuje se zelenkasto- žućkasti ispljuvak zbog prisustva gnoja u disajnim putevima.
Ako se kod vas jave simptomi poput upornog kašlja koji ne prestaje, groznice, bolova u grudima pri disanju, naročito ako se oni jave nakon pojave gripa, trebalo bi da se obratite lekaru. Razni testovi poput Rtg grudnog koša i pregleda sputuma mogu pomoći u dijagnozi zapaljenja pluća. U slučaju bakterijske pneumonije obavezno se u terapiju uključuju antibiotici.