Ambrozija kod dece izaziva astmu

ambrozijaDeca alergična na ambroziju se lako prepoznaju po stalnom šmrktanju i kijanju, često rukom trljaju nos koji ih svrbi, a često imaju i lako zakrvavljene oči zbog alergijskle reakcije (alergijski konjuktivitis).
Ambrozija je izuzetno plodna biljka, tako da stvara ogromnu količinu polena koji se zahvaljujući vetrovima, lako širi. Ona ima, neviđeni biološki potencijal, jedna biljka ambrozija može da proizvede nekoliko milijardi polenovih čestica. Polen ambrozije je izuzetno žilav i posle par decenija može da proklija i stvori novi opasan primerak ove biljke. Ovo leto je bilo veoma promenljivo, sa mnogo vlage, ali i sunca i taj klimatski trend prija ambroziji.
Do kraja jeseni ambrozija cvetanjem stvara sve veće probleme, kako odraslima tako i deci. Oni koji imaju samo alergiju na ambroziju, ove godine su počeli da kijaju skoro dva meseca pre uobičajenog perioda.
Ambrozija je neverovatno alergijski agresivna. Dovoljno je dvadesetak polenskih zrnaca u kubnom metru vazduha da deca, ali i odrasli koji su alergični na ovu biljku, dobiju tegobe.
Deca alergična na ambroziju se lako prepoznaju po stalnom šmrktanju i kijanju, često rukom trljaju nos koji ih svrbi, a često imaju i lako zakrvavljene oči zbog alergijske reakcije (alergijski konjuktivitis).
Kada se roditelji sretnu sa ovim problemom po prvi put, misle da je dete zaradilo neki letnji ili jesenji virus. Za razliku od dece sa virusom, deca alergična na ambroziju nikada nemaju povišenu telesnu temperaturu, grlo im je mirno, bez crvenila karakterističnog za infekciju.
Retko se dešava da deca odmah počinju da kašlju u napadima, da sviraju i šište dok dišu. Tada postoje realni izgladi da dete ima alergijsku astmu, koju izaziva upravo ambrozija.
Pedijatar relativno lako postavlja dijagnozu alergijske kijavice. Da li je u pitanju polen ili neki drugi alergen vidi se posle alergoloških proba. Iako postoje savremene metode za dokazivanje alergija, kožni test je brz i jednostavan dijagnostički test. On omogućava, da se u roku od petnaest minuta utvrdi da li je ambrozija krivac za alergijske smetnje i da li je dete alergično i na druge alergene.
Lečenje alergije na ambroziju.
Kod alergijskih bolesti, najbolje je eliminisati alergen. Jako je bitno podržavati akcije iskorenjivanja ambrozije. Ipak, često je neophodna terapija odgovarajućim lekovima koje propisuje pedijatar posle pregleda deteta i postavljanja dijagnoze.
Antihistaminici su stub terapije, što se pre počne, pre će se videti i rezultati.
Kada oni ne pomognu ili se radi o jačem obliku alergije, lekar propisuje nazalne kortikosteroide koji se primenjuju kao sprejevi i koji posle nekoliko dana daju prve rezultate. Njihova primena zahteva stalni kontakt sa pedijatrom koji ih je propisao i redovnu kontrolu. Ove lekove, zbog niza neželjenih efekata ne valja primenjivati dugo i na svoju ruku.
Kod dece koja godinama imaju problem sa ambrozijom, poznato je da se tegobe ponavljaju kad ambrozija počne da cveta, savet je ne čekati da se to desi. Pravo vreme započinjanja medikamentozne terapije je par nedelja pre očekivanog polenskog udara, kada se obično daje antihistaminik.
Imunoterapija je savremeni vid lečenja alergije na ambroziju i sastoji se u postepenom, veoma opreznom unošenju malih, pa sve većih količina alergena, u ovom slučaju posebno pripremljenog ekstrata polena ambrozije. Tako se organizam uči da razvije sopstvenu odbranu od alergena. Kada imunoterapije uspe, prestaje potreba za lekovima, ali je potrebno mnogo vremena i strpljenja da bi se došlo do ovog cilja.
Sa razvojem novih preparata koji se mogu uzimati oralno, imunoterapija dobija sve veći broj pristalica. Pedijatar će proceniti kada će dete poslati alergologu, a onda će se razmotriti potreba za imunoterapijom, što i jeste obaveza alergologa.

Prirodni preparat Primed 2 diši lako je dokazano sredstvo koje na prirodan način, bez upotrebe lekova i kortikosteroidnih preparata rešava problem alergije na polen i njenih manifestacija. Zahvaljujući česticama prirodnog kalcijuma koji smanjuje osetljivost sluzokože na alergene, simptomi poput kijanja i curenja nosa se smiruju u toku prvog meseca upotrebe preparata.