Opstruktivni bronhitis se može sprečiti!

Hronična obstruktivna bolest pluća je oboljenje progresivnog toka koje se razvija do potpune respiratorne slabosti, ali je uslovljena faktorima rizika koji se uglavnom mogu izbeći.
Hronični bronhitis i emfizem pluća su dva obično udružena oštećenja disajnih puteva koja se, u poslednjih deceniju i po, označavaju zajedničkim imenom: hronična obstruktivna bolest pluća (HOBP). Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, HOBP je četvrti vodeći uzrok smrtnosti u svetu, posle koronarnih i vaskularnih oboljenja i akutnih respiratornih infekcija. Tokom 2000. godine, na primer, u svetu je od ove bolesti umrlo 2.740.000 ljudi. U razvijenim zemljama se procenat obolelih kreće oko 10 odsto, ali je u ruralnim regijama veći. Kod nas o tome nema preciznih podataka na nivou zemlje; u jednoj anketi obavljenoj među 10.000 Beograđana, gotovo 19 odsto ispitanika izjavilo je da kašlje, ali među pregledanima procenat nije tako veliki.
 
Među lekarima postoji nov stav prema toj bolesti i njenim sistemskim manifestacijama i komorbiditetima,koji naglašava činjenicu da HOBP može da se spreči.
 
Simultan razvoj dve bolesti
 
Hronična opstruktivna bolest pluća je učestalo oboljenje koje karakteriše trajno održavanje disajnih simptoma i ograničenja protoka vazduha usled poremećaja u disajnim putevima i alveolama, obično zbog dugotrajnog izlaganja štetnim česticama ili gasovima. Uz određene unutrašnje činioce, ovi spoljašnji faktori izazivaju jednu vrstu zapaljenja. Za razliku od zapaljenja izazvanih infektivnim uzročnicima (virusima, bakterijama), reč je o procesu koji prouzrokuju takozvani medijatori inflamacije – biološki aktivne supstance oslobođene iz ćelija prisutnih u respiratornom sistemu, ili privučene na mesto događaja pod štetnim delovanjem duvanskog dima i drugih iritanata. Dužinom delovanja faktora rizika je uslovljeno da se bolest javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi, a kod mladih vrlo retko.
 
Najčešći faktori rizika za nastanak HOBP su pušenje (85 odsto obolelih su pušači) i delovanje profesionalnih iritansa u prljavim industrijskim granama, kao i štetni faktori u lošim stambenim i socijalnim uslovima (loše grejanje i ventilacija stambenih prostorija). U vrlo malom broju slučajeva, uzročnik je urođeni poremećaj, pre svega deficit alfa 1 antitripsina, koji uslovljava raniji razvoj bolesti, već u trećoj deceniji života.
 
Za nastanak bolesti je potrebno vreme. Pušači dugo bivaju zavedeni činjenicom da nemaju tegobe, sve dok ne prođe najmanje 15 do 20 godina pušačkog staža. To je termin kojim pulmolozi označavaju kumulativni efekat delovanja duvana i njegovih mnogobrojnih sastojaka, a podrazumeva pušenje 20 cigareta dnevno, tokom jedne godine. Osoba koja puši dve pakle cigareta dnevno tokom svog života može da „napuni“ dve „paklo godine“, pa taj pušački „staž“ stručnjacima pomaže da određuju i upoređuju intenzitet štetnog delovanja duvana.
 
Hronična opstruktivna bolest pluća je oboljenje progresivnog toka koje se od prvih i najlakših simptoma, kroz sve teža oštećenja disajnih organa, razvija do respiratorne insuficijencije – slabosti respiratornog sistema u obavljanju njegove osnovne funkcije, razmene kiseonika i ugljen-dioksida. Sve to posledica je dugotrajnog različitog i mnogostrukog delovanja duvanskog dima na disajne organe osoba sa posebnom osetljivošću na njihov efekat. U kontaktu sa površinskim slojem pluća, iritirajući duvanski dim izaziva promene u samoj građi ćelija i dovodi do metaplazije (zadebljavanja) epitela, kao i morfoloških promena finih treplji na njegovoj površini, koje počinju da gube sposobnost sinhronog i ritmičkog kretanja i pomeranja sluzi ka zonama odakle će ona biti izbačena iz disajnih organa. Nakon destrukcije te prve odbrane respiratornog sistema, kod pušača dolazi do zadebljavanja daljih struktura u epitelu, do promena na mišićima u zidu bronhija i, što je posebno važno, do umnožavanja ćelija koje luče sluz. Sluz je normalan proizvod zdravog organizma, ali se kod pušača stvara znatno više sluzi; to je podloga za bakterijske infekcije pa, zajedno sa oštećenjima epitela, dolazi do promena koje odgovaraju hroničnom bronhitisu.
 
Istovremeno dolazi do destrukcije međualveolarnih veza i prostora, odnosno razvijaju se oštećenja koja vode u emfizem. Osnovne strukturne jedinice pluća, alveole, postaju veće, takođe i prostor između njih, što se kod pacijenta manifestuje kao osećaj nedostatka vazduha (dispnoja). Dispnoja je posledica dinamske hiperinflacije – zadržavanja vazduha u disajnim putevima usled povećanja respiratornih alveola – a sve pod dejstvom zapaljenskih procesa, proteolitičkog delovanja specifičnih enzima u plućima i aktiviranog oksidacionog stresa. Proteoliza je izraženija u vreme plućne infekcije zato što bakterije imaju osobinu da pojačano oslobađaju proteolitičke enzime. Kod osoba sa urođenim deficitom inhibitora proteolize – alfa 1 antitripsina i drugih – proteoliza je takođe pojačana pa razaranje plućne građe, već krajem druge decenije života, uzrokuje takozvani panacinusni emfizem.
Postoji i genetski faktor koji najverovatnije određuje da li će se, kod određenog pušača, razviti HOBP ili neka druga bolest (koronarna bolest, karcinom pluća ili neki drugi maligni proces), ali to za medicinu ostaje tema za dalja istraživanja.
 
Osim što je progredijentna, bolest takođe ima svoje faze, faze stabilnosti i faze pogoršanja (egzecerbacije). Egzecerbacije su, na žalost, neminovne i svaki bolesnik ih ima prosečno 1,7 godišnje. Ako ih je više, njihov broj govori o težini bolesti ili neadekvatnom lečenju i lošoj prognozi. Danas se u okviru HOBP izdvaja poseban fenotip koji se odlikuje čestim pogoršanjima, egzacerbacijama. Lečenje osoba sa ovim fenotipom usmereno je pre svega na sprečavanje respiratornih infekcija i njihovo adekvatno tretiranje.
 
Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća, kašalj i nedostatak vazduha (dispnoja), potiču od direktnog oštećenja disajnih puteva. Kašalj je nespecifičan simptom koji može da se javi u više desetina različitih bolesti; ali, ako je neko pušač i bliži se „stažu“ od 20 paklo godina, to je svakako signal da se posumnja i na HOBP. Dispnoja se kod nekog javi i ranije, ali najčešće kad oštećenja u protoku vazduha već poodmaknu. Ova bolest se nedovoljno dijagnostikuje i neadekvatno leči upravo zbog nespecifičnih simptoma, jer su ljudi skloni da ih zanemaruju i olako tumače drugim poremećajima, lošim navikama, nedostatkom kondicije…. Bolest se, međutim, dokazuje postojanjem simptoma kašlja i osećaja nedostatka vazduha i vrlo jednostavnim ispitivanjem plućne funkcije, spritometrijom, koja daje veoma značajne podatke o ventiliranju pluća i koja je dijagnostički zlatni standard.
 
Prva mera lečenja HOBP je sprečavanje delovanja faktora rizika, a potom farmakoterapija i nefarmakološko lečenje. U stabilnoj fazi i u zavisnosti od težine bolesti, u farmakoterapiju se uključuju bronhodilatatori (lekovi za širenje bronhija), inhalacioni kortikosteroidi i, ako je potrebno, antibiotici. U egzecerbacijama, najčešće izazvanim virusnim ili bakterijskim infekcijama, inflamaciju treba što pre zaustaviti pa se koriste sistemski kortikosteroidi i povećane doze bronhodilatatora. Osnovni put primene lekova je inhalacioni jer lekovi tako efikasnije deluju (u manjim dozama), pri čemu je pravilno korišćenje inhalacione terapije izuzetno važno zato što se pokazalo da nepravilnosti u tehnici primene mogu lek da učine sasvim nedelotvornim.
 
PRIMED 2 je prirodni preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma. Preparat se preporučuje u slučaju:
astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju napade gušenja.