Raste broj alergičnih na ambroziju

ambrozija


Osobe alergične na polen ambrozije se ne raduju ovom periodu u godini, jer koncentracija ovog jakog alergena u vazduhu, upravo sada dostiže maksimum. Lekari poslednjih godina registruju povećan broj alergijskih reakcija koje se dovode u vezu sa ambrozijom.
Po nezvaničnoj proceni Agencije za zaštitu životne sredine, od alergijskog rinitisa, najčešće bolesti disajnih puteva, kod nas po nekim procenama boluje oko 400.000 osoba. Svaka peta osoba, odnosno 1,5 miliona ljudi, pati od alergije na ambroziju.
Ambrozija je korovska biljka koja proizvodi jako veliku količinu polena koji je izuzetno jak alergen. Maksimum koncentracije njenog polena se očekuje od sredine avgusta do kraja septembra. Kod alergičnih osoba ovaj polen izaziva jako neprijatne simptome poput kijanja, curenja nosa, grebanja u grlu, suzenja i crvenila očiju, kašlja, gušenja.
Da bi se simptomi izbegli, smanjili na minimum i da bi se sprečile teške manifestacije alergije, najbolja je kombinacija primene preventivnih mera i lekova. Da bi se alergija na ambroziju razlikovala od alergije na neku drugu vrstu polena ili drugog alergena, potrebno je uraditi alergološka ispitivanja. Iako postoje novije, preciznije i skuplje metode i dalje su kožne probe, jednostavan, brz i validan dijagnostički test.Za petnaest minuta, koliko traje ovaj test može se ustanoviti da li je baš ambrozija odgovorna za alergijske manifestacije i da li je osoba alergična i na neke druge alergene.
Pored izbagavanja alergena, što je najbolji lek kod alergije na ambroziju, najčešće je potrebna i terapija lekovima. Veoma je bitno, da osobe koje znaju za svoj problem alergije na ambroziju, ne čekaju pojavu tegoba, već je neophodno da počnu sa preventivnim uzimanjem lekova nekoliko nedelja pre maksimalne koncentracije polena ambrozije u vazduhu. Ovde se misli na terpiju antihistaminicima koju treba započeti pre nego što ova biljka počne da cveta.
Osnovni lekovi u terapiji alergije na ambroziju su antihistaminici. Kada oni ne pomažu, ili pak postoje teže tegobe, lekar može propisati nazalne kortikosteroide koji se primenjuju u vidu spreja i posle nekoliko dana daju prve rezultate.
Poseban vid terapije je i primena imunoterapije, odnosno desenzibilizacije. Ona se sastoji u postepenom, veoma opreznom unošenju malih količina alergena. U ovom slučaju to je posebno pripremljen ekstrat polena ambrozije. Tako se organizam “uči” da razvije sopstvenu odbranu od alergena. Ovim načinom terapije, kod većine pacijenata se smanjuje potreba za lekovima, smanjuju se tegobe i popravlja se kvalitet života pacijenta. Jedna od osobina ovog načina terapije je da daje rezultate, ali znatno sporije, tako da je potrebna njena primena u intervalu od tri do pet godina. Pojavljuju se i novi preparati, koji se mogu uzimati oralno, tako da ovaj način terapije dobija sve veći broj pristalica.
Česta je pojava da osobe koje nisu ranije imale alergijske reakcije na polen ambrozije počnu da ispoljavaju simptome respiratorne alergije u ovom periodu godine. Oni trebaju da se obrate lekaru koji će za njih napraviti plan ispitivanja i odrediti terapiju. Osnovni kožni “prik” test inhalacionim alergenima može da se radi i tokom sezone polena (ako pacijent već nije započeo terapiju antihistaminicima). Ostala dodatna ispitivanja i provokacione testove je poželjno uraditi van sezone, kada pacijenti nemaju tegobe.

Primed 2 diši lako je dijetetski suplement, napravljen je po proverenoj recepturi, na bazi lipovog meda i prirodnog kalcijuma. Zbog svog sastava popravlja imunitet i smanjuje osetljivost sluzokože disajnih puteva na alergene. Naročito se savetuje njegova preventivna primena, pre nastanka simptoma alergije. Pored toga, ovaj prirodni preparat smanjuje druge simptome alergije, širi disajne puteve, razmekšava sekret i pomaže u njegovoj eliminaciji.