Zašto se javlja upala sinusa?

Upala sinusa, tj. sinusitis, predstavlja zapaljenje sluzokože paranazalnih šupljina zbog neadekvatne drenaže usled opstrukcije ulaza, infekcije ili alergije.

Sinusi su šupljine unutar lobanje koje su obložene tankom sluzokožom i ispunjene vazduhom. Postoje 4 grupe sinusa. Frontalni (čeoni) sinusi se nalaze iznad očiju, u području obrva. Maksilarni su smešteni unutar svake jagodične kosti, između zuba i očnih duplji. Etmoidni sinusi su iza korena nosa i između očiju, sfenoidni (očni) u predelu očnih duplji.

Glavna uloga sinusa je održavanje vlažnosti u nosu i zadržavanje prodora bakterija i prljavštine dublje u organizam. To znači da su oni prilikom udisaja prvi na udaru čestica iz spoljašnje sredine, te ne čudi što je upala sinusa veoma često oboljenja gornjih disajnih organa.

Zašto se javlja upala sinusa?
Sinusitis je u većini slučajeva izazvan prehladom i gripom. Blokiran sekret stvara dobre uslove za razvoj bakterijske infekcije, naročito iz sojeva hemofilusa i streptokoka. Kada je otežano dreniranje ove bakterije kijanjem kroz kanale prodiru u dublje delove do sinusa.

Alerija na polen, grinje, buđ, prašinu, takođe, može da dovede do upale sinusa. Tada dolazi do zadebljanja sluzokoža nosa, te se nagomilana sluz zadržava u predelu nosa i grla. U faktore se svrstavaju i zagađen vazduh, kao i anatomski uzroci poput deformacije nosa, zatim polipi.

Sinusitis može da izazove i upala korena zuba. Istraživanja pokazuju da je povezan i sa pušenjem. Naime, duvan iritira sinuse tako da može da dovode do zapaljenskih procesa. Ujedno, slabi imuni sistem te pušači obično dobijaju teže oblike upale.

Vrste sinusitisa
Prema trajanju upala sinusa se deli u 4 grupe.

Kod akutnog sinusitisa simptomi traju do 10 dana i obično su izazvani virusnom, bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Subakutna upala sinusa traje 4 do 8 nedelja i u početku nema poboljšanja lečenjem. Dok tegobe kod hroničnog oblika su prisitne duže od 12 nedelja. Uglavnom je alergijskog porekla ili posledica anatomskih nepravilnosti.

Ukoliko se sinusitis javlja 3 ili više puta u toku godine u akutnom obliku onda je reč o rekurentnoj (povratnoj) upali sinusa.

Kako prepoznati sinusitis?
Bol u čeonom delu, bol u korenu nosa, bol u jagodičnim regijama su karakteristični znaci upale. Prate ih iscedak iz nosa koji može da bude žut, zelen ili bistar, zapušeni nos i oslabljeno čulo mirisa i ukusa. Može se javiti i osećaj pritiska u čelu ili oko zuba, otok u predelu očiju i nosa, crvenilo i iritacija sluzokože u nosu, a u pojedinim slučajevima može doći i do pucanja kapilara u očima.

Kao ostali simptomi navode se bol u uhu, kašalj i bol u grlu, upaljeno grlo, povišena temperatura, malaksalost, hroničan umor, glavobolja i loš zadah.

Kako se leči upala sinusa?
Dijagnoza se postavlja na osnovu otorinolaringološkog pregleda, mikrobiloškog pregleda sekreta nosa, laboratorijskih analiza i skenera ili rentgena sinusa. Zavisno od uzroka primenjuje se odgovarajuća terapija.

Akutni oblik se uglavnom leči lekovima koji olakšavaju simptome, smanjuju upalu i otklanjaju infekciju. Antihistaminici se daju za alergijske infekcije, dok se kod hroničnog sinusitisa prepisuju lokalni kortikosteroidi. Hirurško lečenje je poslednji korak u terapiji sinusitisa i vrši se samo kod ozbiljnih oštećenja.

PRIMED 2 je prirodni preparat na bazi lipovog meda i prirodnog kalcijuma.
PRIMED 2 se preporučuje u slučaju:

astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
KAKO DELUJE PRIMED 2

Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.