Šta su bronhiektazije i kako se manifestuju?

Bronhiektazije predstavljaju proširenja dela zida bronhija i sitnijih disajnih puteva. Nastaju kao posledica zapaljenja ili drugih faktora koji dovode do oštećenja zida disajnih puteva. Ovako oštećeni disajni putevi gube elastičnost, a postojanje proširenja pogoduje i lakšem razvoju infekcije.

U nastanku bronhiektazija mogu da imaju ulogu i određeni genetski činioci.

Simptomi i znaci prisutnih bronhiektazija se razvijaju vremenom i obično se pojačava njihov intenzitet.

  • Prvi i obično stalno prisutan simptom je kašalj praćen iskašljavanjem sekreta. Sekret može da menja izgled u odnosu na prisustvo infekcije, a ukoliko dođe do oštećenja sitnih krvnih sudova, mogu da se jave i tragovi krvi.
  • Kratak dah i smetnje u disanju obično se javljaju sa napredovanjem poremećaja, a često je prisutan i osećaj umora.
  • Zviždanje u plućima se takođe može javiti kod nekih osoba
  • Gubitak težine je takođe moguć, kod izraženog poremećaja

Česte respiratorne infekcije koje prate bronhiektazije, uglavnom su posledica olakšanog nakupljanja i razmnožavanja mikroorganizama, usled otežane eliminacije bronhijalnog sekreta. Svaka nova infekcija može da doprinosi daljem oštećenju bronhija i pogoršanju simptoma.

Uzroci bronhiektazija mogu da budu stečeni (infekcija, izloženost nekim štetnim materijama iz okruženja, alkohol i dr.) i urođeni (nedostatak enzima alfa-1 antitripsina, urođena diskinezija cilija).

Prisustvo simptoma uglavnom nije specifično samo za bronhiektazije. Respiratorne infekcije i druga stanja na nivou pluća obično su praćena kašljem, iskašljavanjem, otežanim disanjem i drugim disajnim tegobama. Zato, ukoliko postoji neki od navedenih simptoma, posebno u dužem vremenskom periodu, lekar će odrediti koje analize i preglede je potrebno sprovesti kako bi se utvrdio tačan uzrok.

Tretman uglavnom ima za cilj da se uspori napredovanje oštećenja disajnih puteva, ublaže prisutne tegobe i olakša funkcionisanje. Prevencija i odgovarajuće lečenje respiratornih infekcija je takođe veoma važno u usporavanju daljeg oštećenja bronhija.

PRIMED 2 je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma.

PRIMED 2 se preporučuje u slučaju:

  • astme,
  • bronhitisa,
  • alergijskog rinitisa,
  • sinuzitisa,
  • hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
  • pušačkog kašlja.

KAKO DELUJE PRIMED 2 

Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.