Astma, najčešća hronična bolest disajnih puteva.

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti disajnih puteva. Javlja se prilikom njihove upale i suženja, zbog čega je otežan izlazak vazduha iz pluća.
 
Astma se može javiti u bilo kom životnom dobu, sa različitim intenzitetom tokom vremena. Poslednje dve decenije broj obolelih je u stalnom porastu, naročito kod mlađe populacije u visokorazvijenim zemljama. Procenjuje se da oko 350 miliona ljudi u svetu pati od astme. A da će u narednih 6 godina broj registrovanih slučajeva dostići 400 miliona.
 
U našoj zemlji 8 odsto odraslih stanovnika pati od ove bolesti. Dok svako sedmo školsko dete ima neki oblik astme. Ovakvoj lošoj situaciji doprinosi i pojačano zagađenje vazduha, koje ne samo da pogoršava stanje obolelih, već dovodi i do novih pacijenata.
 
Astma se može ispoljiti u nekoliko oblika
Alergijska astma je najčešći tip. Ima je čak dve trećine od ukupno obolelih, tj. oko 50 odsto odraslih pacijenata i preko 90 odsto dece. Alergija na ambroziju, grinje, buđ, korov, duvan, kao i druge spoljašnje i unutrašnje alergene dovodi do pojave ove vrste astme.
 
S obzirom da alergije mogu biti genetski predodređene, to znači da i alergijska astma ima naslednu sklonost. Prvi simptomi, koji ukazuju na rizik od oboljevanja, jeste pojava suve, hrapave kože u najranijem uzrastu. Uz atopijski dermatitis (ekcem), i alergijska kijavica se svrstava u simptome koji prethode razvoju astme.
 
Bronhijalna astma se javlja usled preteranog lučenja sluznice koja sužava bronhije i sprečava da vazduh prodre do pluća. Sredina u kojoj živimo, pre svega, velika zagađnost vazduha glavni su uzročnici ovog tipa. Mada se i sam način života, pušenje, konzumiranje alkoholnih pića i ishrana navode kao faktori problema.
 
Srčana astma je, zapravo, simptom srčane slabosti. Izazivaju je hipertenzija ili nepravilan rad krvnih sudova, što za posledicu ima nemogućnost istiskivanja krvi iz plućnih vena. Gomilanje krvi, pak, stvara gušenje, koje podseća na bronhijalnu astmu.
 
Kako možete prepoznati da imate astmu?
Uporan kašalj koji se javlja tokom igre, smeha ili noću je karakteristični znak za astmu. Takođe, gubitak daha, naročito, prilikom fizičke aktivnosti, “zviždanje” u grudima pri udisaju ili izdisaju jasni su znaci bolesti.
 
Pored njih, javlja se stezanje u grudima, koje pacijenti obično opisuju kao osećaj tereta na plućima. Zatim, konstantni umor, gubitak energije čak pri laganom naprezanju i ubrzano disanje. Navedene simptome nikako ne trebate ignorisati, jer astma može da izazove ozbiljna oštećanja pluća.
 
PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma.
Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo.
 
PRIMED 2 se preporučuje u slučaju:
astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
KAKO DELUJE PRIMED 2
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.