Alergija, prehlada ili bronhitis?

prehladaSezonska alergija i prehlada mogu se ispoljiti istim ili sličnim simptomima, tako da nije lako, makar u početku razlikovati ova dva stanja.

Koje su razlike?

Prva razlika je u brzini razvoja simptoma. Prehlada sporije napreduje, uglavnom je potreban makar jedan dan da se jave i postepeno pogoršaju simptomi kao što su gubitak apetita i glavobolja, sa postepenim povlačenjem simptoma u toku jedne nedelje, i ukupnim trajanjem do 10 dana. Alergija počinje naglo, izraženo je kijanje i zapušenost nosa usled kongestije nazalne sluzokože. Simptomi alergije naglo i nestaju, skoro u isto vreme sa nestankom alergena iz okoline. Zatim, postoje određeni karakteristični simptomi i znaci kojima se odlikuju ova dva stanja. Alergije su skoro tipično praćene svrabom nosa, očiju i golicanjem u grlu, dok za prehladu ovi simptomi nisu karakteristični. Tipični simptomi prehlade su povišena temperatura, bolovi i gust sekret iz nosa.

Alergija ili bronhitis?

Čak i osobe koje dugo pate od raznih vrsta alergija mogu imati problem sa razlikovanjem ranih simptoma alergije i bronhitisa. U početku, obično se neki zajednički simptomi tumače kao alergijski i pripisuju izlaganju alergenima. Kako se razvija bronhitis, javljaju se novi simptomi koji ukazuju da je ipak u pitanju prisustvo infektivnog uzročnika. Simptomi obuhvataju: kašalj koji se pogoršava, iskašljavanje žutog ili zelenkastog sputuma, osećaj grebanja u grlu i iza grudne kosti i promuklost. Može postojati i povišena temperatura praćena drhtavicom. U zavisnosti od prisustva simptoma i njihove izraženosti, potrebno je sprovesti i odgovarajuću terapiju.

 

PRIMED 2 je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi kvalitetnog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla,. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Preporučuje se kod astme, alergijskog rinitisa, bronhitisa, sinuzitisa i pušačkog kašlja. Aktivni sastojci preparata pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.