Kako olakšati iskašljavanje sekreta iz disajnih puteva?

Sekret koji je prisutan u disajnim putevima zahteva lečenje, jer njegovo zadržavanje može da dovede do većih komplikacija, uključujući bronhitis i upalu pluća.
 
Centar za kašalj se nalazi u mozgu. Aktivira se usled nadražaja od strane virusa ili različitih alergena, a kada je u pitanju prehlada ili grip, skoro da je neizostavan.
 
Kašalj je, zapravo, odbrambeni mehanizam koji čisti disajne puteve, tako što tera telo da kroz taj refleks izbaci nakupljenu sluz i očisti disajne organe. Iako zna da bude veoma naporan, kašalj nikako ne sme da se zaustavlja, odnosno potiskuje, kao što mnogi pokušavaju da učine. Ono što treba da uradite jeste da pokušate da ubrzate sazrevanje sekreta u disajnim putevima, kako biste izbegli otežano iskašljavanje, koje i te kako ometa proces izlečenja.
 
Ako imate osećaj da su vam pluća ili dušnik puni sluzi i da vam šlajm stoji u grlu, ali kada pokušate da ga iskašljete, ne dobijete ništa osim nadraženog grla, onda govorimo o otežanom iskašljavanju. U pitanju nije samo iritantna, propratna pojava virusa ili prehlade – sekret u disajnim putevima zahteva lečenje, jer njegovo zadržavanje može da dovede do većih problema, uključujući bronhitis i upalu pluća.
 
Šta možete da uradite?
 
Pijte dosta tečnosti i toplih napitaka
 
Redovno unošenje tečnosti ublažiće iritaciju grla i bolni nadražaj, a usput ćete telu obezbediti dovoljno vode i hidrataciju, koja je neophodna za ozdravljenje. Ako je 8 čaša vode preporuka za dnevni unos tečnosti, kod prehlade i drugih vidova narušenog zdravstvenog stanja, ova količina treba da se poveća, i to konzumiranjem toplih supa i biljnih čajeva.
 
Svež vazduh
 
Veoma je važno da redovno provetravate prostorije, jer u zatvorenom prostoru, naročito ukoliko živite u domu sa centralnim grejanjem, vazduh je isušen i dodatno iritira grlo i izaziva kašalj. Situacija je još gora ukoliko nakupljeni sekret ne možete da izbacite.
 
Pronađite odgovarajući preparat za iskašljavanje
 
Posetite lekara ili se konsultujte sa farmaceutom kako biste odabrali adekvatan preparat za iskašljavanje. On će pomoći da kašalj sazri, da konačno izbacite sav sekret i ponovo dišete punim plućima.
 
PRIMED 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.