Koliko je hronični bronhitis opasan?

Hronični bronhitis karakteriše hronično ili ponavljano povećanje sekrecije traheobronhijalne sluzi dovoljno da izazove kašalj i iskašljavanje najmanje tri meseca godišnje tokom dve uzastopne godine, kada se isključe drugi plućni i srčani uzroci kašlja i iskašljavanja.
TRI OBLIKA HRONIČNOG BRONHITISA.
Obični hronični bronhitis (Bronchitis chronica simplex) u kome je iskašljani sadržaj sluzav.
Hronični mukopurulentni bronhitis (Bronchitis chronica mucopurulenta) koji se karakteriše trajnim ili ponavljanim iskašljavanjem purulentnog ispljuvka u bolesnika koji nemaju bronhiektazije.
Konačno, u evoluciji hroničnog bronhitisa dolazi do pojave opstrukcije protoku vazduha kroz disajne puteve i tada je reč o hroničnom opstruktivnom bronhitisu (Bronchitis chronica obstructiva).
 
KOLIKO JE HOBP – HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA ILI HRONIČNI BRONHITIS OPASNA?
Koliko je ova bolest ozbiljna govori podatak da je hronična opstruktivna bolest pluća je na 4. mestu kao uzrok smrtnosti u SAD. A godišnje u svetu od ove bolesti i komplikacija vezanih za nju umre 2,75 miliona ljudi.
Od hronične opstruktivne bolesti pluća u svetu boluje oko 100 miliona ljudi, ali se i dalje retko dijagnostikuje. Većina bolesnika nije ni svesna bolesti, dok ona ne počne da daje komplikacije.
 
KAKO PREPOZNATI HRONIČNI BRONHITIS?
Ukoliko kašljete makar 3 meseca godišnje, u toku poslednje dve godine, postoji izražena sumnja da boluje od ove bolesti. Ove tegobe najčešće prati više ili manje izražen osećaj nedostaka vazduha, koji vremenom može da se pogorša do tog stepena da pacijent ne može da obavlja ni osnovne životne aktivnosti.
Faktori rizika za razvoj hroničnog bronhitisa su, između ostalih pušenje i aerozagađenje – pogotovo u zimskim mesecima, zbog upotrebe raznih vrsta goriva. Genetska predispozicija takođe može imati uticaja prilikom razvoja ove bolesti.
 
KOJI SIMPTOMI OBIČNO UKAZUJU NA HRONIČNI BRONHITIS?
Osnovni simptom je kašalj, sa iskašljavanjem i osećaj nedostatka vazduha.
Ukoliko se bolest ne leči, može da dođe do trajnog smanjivanje koncentracije kiseonika u krvi, te u krajnjem stadijumu bolesti je neophodan kiseonik.
 
KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE HRONIČNI BRONHITIS?
Rana dijagnoza bolesti je vrlo jednostavna. Potrebno je uraditi spirometriju, vrlo jednostavnu metodu merenja kapaciteta pluća. U 2000. godini u svetu je dijagnostikovano 10 miliona obolelih od hronične opstruktivne bolesti pluća, a spirometrijski je iste godine dokazano da od hronične opstruktivne bolesti pluća boluje 24 miliona ljudi.
Ukoliko pacijenti kašlju, iskašljavaju i imaju gušenje, treba da urade spirometriju. Rano postavljanje dijagnoze i blagovremeno lečenje sprečiće pojavu komplikacija i nepovoljan tok bolesti.
PRIMED 2 je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. PRIMED 2 se preporučuje u slučaju:
astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
KAKO DELUJE PRIMED 2
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.