Antibiotik, samo u slučaju bakterijske infekcije!

Akutnom infektivnom bronhitisu često prethodi prehlada ili neka druga upala gornjih disajnih puteva. Simptomi su bol u grlu, kašalj, slabost, povišena telesna temperatura, bol u leđima, mišićima. Kašalj je u početku suv, ali se već nakon nekoliko sati ili dana mogu pojaviti male količine gustog, žućkastosivog šlajma (sputuma). Kasnije, količina šlajma postaje obilnija, sluzava ili gnojna. Neki bolesnici osećaju bol koji kao da žari iza prsne kosti. Bol se pojačava za vreme kašlja. Akutni bronhitis obično prolazi za nekoliko dana iako kašalj može biti prisutan tri nedelje, pa i duže.
Pogodno tlo za razvoj bakterija
Upaljene bronhije provociraju stvaranje velike količine sluzi koja ide prema gore kada kašljete. Zbog toga su upaljene bronhije pogodna sredina za razmnožavanje bakterija, pa može doći do sekundarne bakterijske infekcije. U slučaju da u šlajmu ima gnoja, verovatno je reč o bakterijskom bronhitisu, mada su virusi najčešći uzročnici.
Atipične bakterija kod mladih osoba
Kod mladih osoba bronhitis mogu da izazovu i “atipične” bakterije, Mycoplasma pneumoniae i Chlamydia pneumoniae i Bordetella pertusis.
Faktori rizika
Faktori rizika koji često dovode do upale bronhija su: virusna prehlada, pušenje cigareta i izloženost duvanskom dimu kao i oslabljen imunitet.
Nadražajni bronhitis mogu da izazovu i prašina, udisanje jakih kiselina, amonijaka, sredstava za čišćenje, a posebno duvanski dim.
Dijagnoza bronhitisa
Upsešna dijagnoza bronhitisa se postavlja na osnovu pregleda pulmologa, rendgenskim snimkok pluća i u slučaju bakterijske infekcije citološkim pregledom ispljuvka.
Lečenje akutnog brohitisa
Kako su virusi u najvećem broju slučajeva izazivači ovog oboljenja terapija se sastoji od simptomatskog ublažavanja tegoba, analgetica, antipiretika, povećanog unosa tečnosti 3 do 4 litara dnevno. Antibiotici se uključuju jedino u slučaju postojanja bakterijske infekcije.
PRIMED 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla. PRIMED 2 se preporučuje u slučaju:
astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
PRIMED 2 delovanje
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.
Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.