Pojačano lučenje sluzi u disajnim putevima

Gust sekret u plucima

Povećano lučenje sluzi ili proizvodnja sputuma je reakcija pluća na konstantno izlaganje iritansima iz okoline, kao što su dim cigarete ili zagađenja iz vazduha. Hiperprodukcija sluzi se najčešće javlja kod obolelih od hronično opstruktivnih bolesti pluća – HOBP. Pacijenti sa HOPB pojačano proizvode sluz, zbog pojačane aktivnosti žlezda koje stvaraju mukus u disajnom traktu u odnosu na zdrave ljude. To rezultira hroničnim kašaljem. Kašalj je mehanizam odbrane organizma koji se razvija u pokušaju da se očiste disajni putevi.

Promena u količini, boji ili konzistenciji (debljina, lepljivost) ispljuvka često je izuzetno značajna i može ukazati na prisustvo bakterijske infekcije ili drugu vrstu oboljenja pluća, kao što je edem pluća, hronični bronhitis ili bronhiektazije.

Jedan od najpoznatijih simptoma HOBP je pojačana proizvodnja sluzi koja vremenom može i blokirati disajne puteve. Nakupljanjem sluzi u disajnim putevima nastaje plodno tlo za razvoj bakterija koje dovode do plućnih infekcija. Prohodnosti disajnih puteva je važan deo HOBP tretmana, pogotovo jer olakšava disanje i smanjije rizik od infekcija pluća.

Za čišćenje sluzi iz pluća potreban je duži vremenski period.

Saveti za oslobađanje disajnih puteva od prekomernog nakupljanja mukusa:

 • Povećati unos tečnosti
 • Izbegavati iritanse iz okoline
 • Inhalirati se
 • Koristiti:
  • Ekspektoranse – vrsta lekova koji pomažu iskašljavanje
  • Mukolitike – pomažu da se razredi sluz u disajnim putevima i izbaci napolje
  • Posturalnu drenažu – tehnika čišćenja disajnih puteva ​​koja koristi gravitaciju da pomogne u uklanjanju sekreta iz disajnih puteva. Postoji najmanje 12 različitih pozicija u kojoj se obavlja PD, zavisno od toga koji deo pluća želite drenirati
  • Plućnu fizioterapiju – može se izvršiti ručno, koristeći plućnu perkusiju i vibracije ili sa uređajem za prohodnosti disajnih puteva.

Za sve tegobe sa disajnim putevima koje nastaju kao posledica alergijskih reakcija, suženog lumena disajnih puteva i nakupljanja gustog sekreta preporučujemo prirodan preparat Primed 2.

Primed 2 diši lako uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja.

Primed 2 diši lako smanjuje osetljivost na alergene, deluje bronhodilatatorno i pomaže regeneraciju sluzokože disajnih puteva.

Umiruje kašalj I ublažava iritaciju sluzokože disajnih puteva.

Podstiče razvodnjavanje guste bronhijalne sekrecije. Njegovi aktivni sastojci izazivaju širenje vazdušnih kanala, a samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta. Pored toga, Primed 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade I čini ih slabijim po intenzitetu.

Primed 2 je potpuno  prirodan I može da se koristi kao dodatak standardnoj terapiji . Uzima se jedna do dve kafene kasicice dnevno, u zavisnosti od tezine tegoba, pola sata pre ili dva sata nakon obroka. Kontaindikacija je alergija na med i pcelinje proizvode I primena u trudnoći. Treba biti oprezan i pri primeni kod dece mladje od tri godine zbog moguce alergije na med.

primed2dišilako