Ne zanemarujte pušački kašalj!

Osobe koje su pušači duže od pet godina obično imaju problem s karakterističnim pušačkim kašljem, koji se naročito javlja u jutarnjim satima, produktivan je i praćen obilnim iskašljavanjem.Pušački kašalj je vrlo koristan za pušače jer omogućava pročišćavanje pluća i eliminaciju štetnih materija iz njih. Kada se javi, najbolje je odmah ostaviti cigarete i nakon najviše dva-tri meseca kašalj bi trebalo da se smiri u određenoj meri..

Pušački kašalj je ponekad prisutan i u toku celog dana. Veoma je važno obratiti pažnju na promenu intenziteta kašlja. Pušači smatraju da su hronični kašalj, iskašljavanje i zamaranje samo normalne i očekivane posledice pušenja. Nažalost, nisu u pravu, jer upravo ta dva simptoma mogu da ukazuju na bolesti pluća kao što su HOBP – hronična opstruktivna bolest pluća, a često i na ozbiljnija stanja kao što je karcinom pluća. Kašalj pušača upućuje na bolest, a posebno je zabrinjavajuće njegovo pojačanje, iskašljavanje obilnog sekreta s primesama gnoja ili krvi. Zato nikada ne treba na svoju ruku i samoinicijativno uzimati sredstva za prestanak kašlja. Kada kašalj traje duže od tri nedelje, a nekada i kraće ali s promenom intenziteta, treba se odmah javiti pulmologu da bi se na vreme preuzele odgovarajuće mere.

Uz prestanak pušenja i promenu načina ishrane potrebno je sprovesti i detoksikaciju organizma u cilju uklanjanja štetnih materija koje su se nakupljale, kako u plućima tako i u tkivima drugih organa.

Hronični bronhitis kod pušača

Poslednjih godina beleži se veliki porast obolelih od bronhijalne astme i hroničnog opstruktivnog bronhitisa. Bronhijalnu astmu prate napadi gušenja, “sviranje” i “zviždanje” u grudima, otežano disanje i suv kašalj, dok se u slučaju bronhitisa javljaju uporan kašalj i iskašljavanje, i to naročito kod ljudi u petoj i šestoj deceniji života, prvenstveno pušača. Ovo oboljenje moguće je sprečiti, a ako se već razvije, najbolje bi bilo odmah prestati pušiti. Simptomi bronhitisa su kontinuirani i s vremenom se pogoršavaju. U slučaju da tegobe traju duže od šest nedelja, uz stalni kašalj, potrebno je javiti se lekaru, što posebno važi za pušače.

Svaka cigareta povećava rizik od raka pluća

Neretko je naizgled običan pušački kašalj simptom mnogo ozbiljnijeg oboljenja pluća poput kancera. Rizik od raka pluća znatno se povećava sa svakom popušenom cigaretom, te je veoma važno što pre ostaviti pušenje i očistiti pluća i organizam. Ako pušački kašalj traje dugo, nemojte ga zanemarivati i odlagati posetu lekaru, jer rak pluća ima najveće šanse za izlečenje ako se otkrije u najranijoj fazi, kada je moguće operativno lečenje.

Poboljšanje ubrzo nakon prestanka pušenja

Istraživanja pokazuju da već tokom prve nedelje od prestanka pušenja dolazi do poboljšanja celokupnog zdravstvenog stanja. Simptomi hroničnog bronhitisa znatno su blaži, a posle tri meseca u slučaju 77 posto bivših pušača kašalj se smiruje, dok kod ostalih potpuno prestaje.Takode, dokazano je da posle tri godine od prestanka pušenja simptomi hroničnog bronhitisa potpuno nestaju kod većine bivših pušača.

Ne smirujte pušački kašalj!

Kad se javi  pušački kašalj ne treba koristiti lekove niti bilo kakve preparate za smirivanje kašlja, jer je iskašljavanje sluzi sa štetnim materijama u ovom slučaju poželjno. Korisni su preparati za razređivanje sekreta, da bi se isti lakše izbacio, jer ako se sluz ne izbaci, ona postaje pogodno tlo za razmnožavanje bakterija i razvoj infekcije.

primed-2Primed 2 diši lako JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA. Preporučuje se osobama koje pate od pušačkog kašlja, a naročito osobama koje su u procesu ostavljanja cigareta. Upotreba preparata omogućava efikasno pročišćavanje pluća od obilnog sekreta i eliminaciju štetnih i otrovnih materija nagomilanih nakon višegodišnjeg pušačkog staža. Aktivni sastojci preparata pomažu razgradnju i eliminaciju gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima i ublažavaju simptome pušačkog bronhitisa.