Nelečena prehlada vodi u bronhitis!

NAJČEŠĆA komplikacija prehlade i gripa je bronhitis. Iako je uglavnom bakterijska , ova bolest može da bude i virusna i uglavnom je posledica “jakih” virusa. Ukoliko temperatura i kašalj ne prolaze ni nakon dve nedelje prehlade, neophodno je uraditi laboratorijske analize ili spirometriju, kako ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija i upale pluća.

Simptomi ovog akutnog oboljenja disajnih puteva traju od 7 do 14 dana. Uobičajeno, bronhitis se manifestuje kašljem, iskašljavanjem i blago povišenom temperaturom. Uprkos uvreženom mišljenju, boja sekreta ne ukazuje na uzrok nastanka bolesti.

Prebojenost sekreta je važna jedino kod pušača, jer može da ukaže na dijagnozu hronične opstruktivne bolesti. U drugim slučajevima, nema nikakvu ulogu u dijagnozi bronhitisa. U zavisnosti od uzroka nastanka, bronhitis se leči antibioticima,  mukoliticima ili njihovom mkombinacijom. U oba slučaja, važan je kontinuitet i lečenje nikako ne treba naglo prekidati, čak i kada dođe do izvesnog poboljanja, već propisanu terapiju treba ispoštovati do kraja.

Kada se radi o bakterijskoj infekciji, antibiotici se piju od pet do sedam dana, u zavisnosti od slučaja. Kada se radi o virusnom bronhitisu, prepisuju se mukolitici, uz što više tečnosti i vitamina. Ovu bolest pacijenti najčešće preleže na nogama, iako je to greška i mirovanje je najbolji lek.

Ipak, ukoliko pacijentu nije bolje, danima oseća slabost i temperaturu iznad 38 stepeni, potrebna su dodatna ispitivanja. Glavna komplikacija koja prema rečima lekara ne nastaje često, jeste pneumonija, odnosno upala pluća. U slučaju čestih bronhitisa neophodno je da se uradi merenje kapaciteta pluća spirometrijom, dok uporne upale pluća zahtevaju odlazak na skener.

Virusne infekcije ponekad mogu da uzrokuju komplikacije i kod najotpornijih osoba. Kod onih sa slabijim imunitetom, čak i manje “opasni” virusi mogu da dovedu do komplikacije , čak i do pneumonije.

Povećan rizik od obolevanja imaju pušači, ali i deca, koja su zbog građe svojih bronhija češće izloženi riziku. Ukoliko se održava dobra higijena ruku  i snažan imunitet, bronhitis će nas zaobići, ili se bar neće komplikovati. Ukoliko je pacijent svestan da je sklon ovoj bolesti, najbolje je zaštititi se vakcinacijom protiv gripa .

primed-2Primed 2 diši lako  JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA.
NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE. Preparat se preporučuje u slučaju bronhitisa jer aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima i na taj način ublažavaju simptome bronhitisa. PRIMED 2 DIŠI LAKO možete koristiti uporedo sa propisanom terapijom, odvojeno 2-3h od uzimanja drugih preparata i lekova.