Upala pluća, zbog čega je opasna?

Ko izaziva upalu pluća – pneumoniu?
Upalu pluća ili pneumoniu može da iazazove više različitih uzročnika. Najčešće upalu pluća izazivaju virusi, bakterije i gljivice.
 
Koji su simptomi ili znaci upale pluća?
Pre svega, ona na samom početku može da da simptome slične prehladi, curenje iz nosa i bol u grlu, da bi onda temperatura skočila obično preko 39 stepeni Celzijusovih. Ta temperatura zna da potraje nekoliko dana, ali ne mora uvek da bude mnogo visoka.
 
Drugi značajan simptom je kašalj, koji ne mora da bude učestao, ali je obično praćen iskašljavanjem gustog zelenkastog ili žućkasto-braon sekreta ( kod nekih upala pluća kašalj može biti suv- to su atipične pneumonije).
 
Kašalj obično dovodi do gubitka daha, a bol u grudima koji se javlja pri kašljanju je cepajućeg i razdirućeg karaktera. Zamaranje, gubitak daha, malaksalost, jeza su samo dodatni simptomi.
 
A kao još jedan značajan simptom upale pluća treba pomenuti i konfuziju koja je značajna jer se obično javlja kod populacije starije od 65 godina, neuhranjenih i teških hroničnih bolesnika.
 
Konfuzija se javlja jer je krv slabije snabdevena kiseonikom usled oštećene razmene gasova na nivou pluća, pa samim tim i kiseonik slabije dospeva do mozga, što može uzrokovati konfuziju i dezorijentaciju.
 
Kako se upala pluća – pneumonia otkriva?
Najbitnije je javiti se lekaru, objasnitu mu kako se osećate i koje simptome imate. On će da vas pregleda i posluša pluća.
U zavisnosti od mogućnosti uradiće krvnu sliku, leukocitnu formulu mikrobiološko ispitivanje iskašljaja (sputum) i rendgen pluća. Takođe može da vas pošalje kod grudnog lekara na dalje ispitivanje i lečenje.
 
Kako se leči upala pluća i šta vi možete da uradite kod kuće, pogotovo ako čuvate nepokretnu osobu?
U zavisnosti od uzroka lekar propisuje terapiju. Antibiotici, lekovi protiv gljivica i virusa su osnova terapije. Ali jako je bitno:
 
1. Uzimati redovno terapiju
2. Nadoknađivati tečnost i obarati temperaturu
3. Iskašljavati sadržaj iz pluća
4. Odmarati se i mirovati
5. Ukoliko imate nepokretnu osobu ili dete koje ne zna da iskašljava, neophodno je tu osobu drenirati lupkanjem po leđima ( obavezno pitajte lekara da vam objasni kako se to radi )
6. Uslučaju da je upala teška i ne prolazi doktor može da proceni da je potrebno i bolničko lečenje
7. Smanjiti ili prekinuti pušenje
 
Koje su osobe pod posebnim rizikom zbog upale pluća?
Svi oni ležeći pacijenti koji ne izlaze i koji se ne kreću uopšte predstavljaju grupu ljudi kod kojih upala pluća može da bude opasna po život.
 
Takođe, osobe obolele od drugih hroničnih bolesti, astme, bronhitisa, karcinoma kao i osobe koje boluju od drugih bolesti koje smanjuju imunitet predstavljaju rizičnu grupu.
 
U svakom slučaju, potrudite se da ako osetite navenene simptomeda se blagovremeno javite lekaru jer upala pluća nije nešto što prolazi samo od sebe, i bez obzira na dostupnost terapije, ova bolest i dan danas može da se iskomplikuje i da ugrozi život.
PRIMED 2 je prirodni preparat na bazi lipovog meda sa dodatkom kalcijuma. Preparat Primed 2 se preporučuje u slučaju:
astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.