Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je poremećaj koji se javlja na nivou pluća. Praćen je opstrukcijom, odnosno smanjenom “prohodnošću” disajnih puteva, usled postojanja veće ili manje količine gustog sekreta koji remeti normalnu funkciju pluća. Poremećaj ima hroničan, progresivan tok, ali kod rano otkrivenih slučajeva, primenom odgovarajuće terapije i izmenom nekih navika moguće je da se, u određenoj meri uspori razvoj problema.

Hronično oštećenje na nivou disajnih puteva vremenom se povećava, pa se i intenzitet ispoljenih tegoba vremenom povećava.

Najčešće prisutni simptomi su kašalj, otežano disanje i kratak dah. Kašalj je uglavnom praćen iskašljavanjem, a može da postoji i brže zamaranje u toku obavljanja uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Otažano disanje i kratak dah posledica su nakupljanja sekreta i oštećenja sitnih disajnih puteva. Može da postoji i vizing (“zviždanje” u plućima u toku disanja) i osećaj stezanja u grudnom košu.

Kod veoma uznapredovalih slučajeva, vremenom se simptomi mogu dodatno pogoršavati.

Uzroci koji dovode so pojave HOBP mogu biti različiti. Pušenje se ističe kao jedan od značajnih faktora rizika za različite poremećaje na nivou disajnih puteva, uključujući i HOBP. Drugi doprinoseći faktori mogu da budu udisanje štetnih materija u radnom ili stambenom okruženju, kao i genetska predispozicija.

Usled progresivnog oštećenja disajnih puteva, kod osoba sa HOBP lakše dolazi do virusnih i bakterijskih infekcija, što dodatno opterećuje organizam i pogoršava simptome. Zato je odgovarajući tretman prepoznate HOBP veoma važan i u prevenciji čestih respiratornih infekcija.

U tretmanu HOBP koriste se različiti lekovi koji imaju za cilj da olakšaju postojeće tegobe i uspore napredovanje oštećenja disajnih puteva. Na osnovu ispoljenih simptoma i pregleda, lekar može da propiše lekove koji olakšavaju iskašljavanje i protok vazduha u disajnim putevima.

Važan deo tretmana je i prestanak pušenja i/ili uklanjanje drugih štetnih faktora iz okoline.

PRIMED 2 JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA.
NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE.

Povoljno deluje kod astme, bronhitisa, alergijskg rinitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća i pušačkog kašlja.