Hronični sinusitis, simptomi i lečenje.

Hronični sinusitis je zapaljenje sluzokože sinusnih šupljina i ovo stanje postoji, ako tegobe kao kod akutnog sinusitisa perzistiraju i traju duže od 8 nedelja.
 
Proces je isti kao kod akutne upale: sluzokoža šupljina (sinusi) postaje otečena i upaljena, skuplja se sluz koja varira u boji i konzistenciji.
 
Hronični sinusitis je posledica infekcije, polipa u nosnoj šupljini, devijacije septuma nosa…
 
Brojna su stanja koja mogu da doprinesu razvoju hroničnog sinusistisa, ali neka od najčešćih su nosni polipi i izrasline u nosnoj šupljini, alergije (na polen, prašinu, dlake itd), devijacija nosnog septuma, povredaprilikom preloma nosnih kostiju, ili kostiju lobanje, akutne respiratorne infekcije, cistična fibroza (nasledna bolest u kojoj ne postoji normalno stvaranje sekreta)
 
Komplikacije hroničnog sinusitisa mogu biti pogoršanje astme (sluz koja se sliva niz ždelo iritira uzrokujući napade sa kašljem kod astme), upala moždanih ovojnica (meningitis), tegobe sa vidom ako se infekcija proširi retroorbitalno (iza očne jabučice), pojava trombotičnih procesa na krvnim sudovima lobanje.
 
Sve navedene komplikacije nisu toliko česte, osim pogoršanja astme, ali trebalo bi ih prevenirati urednim uzimanjem tačno prepisane terapije.
 
Simptomi hroničnog sinusitisa.
zapušenost nosa/sinusa, sluz se sliva niz ždrijelo (postnazalno)
teškoće pri disanju kroz nos
otečenost, bol oko očiju
bol u gornjoj vilici
smanjen osećaj mirisa i ukusa
kašalj , koji se noću pogoršava
bol u uhu i ždrelu
umor, iscrpljenost
zadah iz usta
Simptomi su vrlo slični kao kod akutne upale sinusa, samo što mogu uzrokovati izraženiji umor i iscrpljenost i tegobe traju duže od 8 nedelja. Postoji veći rizik od sekundarnih infekcija i pojave komplikacija.
 
Dijagnoza hroničnog sinusitisa.
Postavljanje dijagnoze obično nije komplikovano. Treba uzeti u obzir sve simptome i dužinu njihovog trajanja.
 
Nazalna endoskopija: pregled unutrašnjosti nosnih šupljina je veoma bitna tokom postavljanja dijagnoze.
 
Brisevi iz sinusa (brisevi iz nosa nisu validan rezultat i to je najčešća greška koja se dogadja prilikom dijagnostike).
 
Alergijska obrada i testiranje (paleta alergena i osetljivost organizma na pojedine alergene) može da pomogne u uspostavljanju alergijske prirode bolesti.
 
Terapija hroničnog sinustisa
Ispiranje sinusa fiziološki rastvorom nekoliko puta na dan sa aplikacijom kortikosteroidnih sprejeva u nosnu šupljinu. Oralna primena kortikosteroida (prednizon, methilprednizon) dolazi u obzir.
 
Antibiotici ne igraju važnu ulogu kod hroničnog sinusitisa, ali ako je uzrok bakterijska upala koristi se amoxicilin, doksiciklin, trimetoprim-sulfametoksazol, cefalosporini, levofloxacin ili moxafloxacin u trajanju 10-14 dana.
 
U slučaju da tegobe perzistiraju, može dodji u obzir i hirurška terapija. Kiretaže sinusa, trepanacije, endoskopsko ukljanjanje polipa i operacija nosnog septuma samo su neke od opertivnih opcija.
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIMED 2 diši lako je prirdni preparat na bazi lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla.

PRIMED 2 se preporučuje kod:
astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i
pušačkog kašlja.
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog bronhijalnog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju smptome astme, alergije i bronhitisa.