Kako pušenje utiče na simptome alergije?

Veza između pušenja i alergija je kompleksna. Postoji ogroman broj razloga zbog kojih osobe sa alergijom ne bi trebalo da puše.

Veliki broj studija potvrdio je da deca koja odrastaju izložena duvanskom dimu imaju veći rizik za pojavu različitih zdravstvenih problema, ukljućujući alergiju, astmu i druge respiratorne poremećaje.

Duvanski dim sadrži nekoliko hiljada materija koje su prepooznate kao toksini i iriansi, od kojih svaka može da izazove iritaciju nosne sluzokože i pogorša simptome alergije gornjih i donjih disajnih puteva.

Ove materije izazivaju zapaljensku reakciju unutar disajnih puteva. Dalje, dolazi do oslobađanja histamina, glavnog medijatora zapaljenske reakcije, što sve zajedno utiče na pogoršanje simpoma alergije.

Simptomi alergije disajnih puteva su najčešće zapušen nos, curenje iz nosa, promuklost, vizing (zviždanje u plućima) i otežano disanje. Oslobađanje histamina (glavni medijator zapaljenske reakcije) u gornjim disajnim putevima dovodi do otoka unutar grla. To dovodi do otežanog prolaska vazduha u donje disajne puteve i remeti normalnu razmenu kiseonika i ugljen-dioksida u plućima

Duvanski dim izaziva iritaciju i upalu sluzokože nosa, sa povećanim oslobađanjem histamina i pojavom simptoma alergije, kao što su: povećano stvaranje sekreta u nosu sa curenjem nosa i postnazalnim slivanjem sekreta, suzenje očiju i dr.

Duvanski dim, iako ne mora biti uzrok pojave alergijske reakcije, itekako može da pogorša postojeće simptome alergije. Najbolji način prevencije je izbegavanje duvanskog dima u potpunosti, bilo da se radi o pušaču ili sekundarnoj izloženosti duvanskom dimu.