Akutni bronhitis kao komplikacija prehlade.

Čak i blage nelečene sezonske infekcije mogu da se iskomplikuju. Ako nazeb ne prođe za tri dana, a pojave se sekret, gušenje, sviranje u grudima i temperatura, potrebno je dodatno lečenje.
Bronhitis je, pored upale pluća, jedna od najčešćih komplikacija prehlade i gripa. Zbog izuzetno virulentnog tipa virusa koji najviše napada respiratorni trakt, od bronhitisa ne mogu da se odbrane čak ni oni sa inače jakim imunitetom.
 
Iako je bronhitis češće uzrokovan delovanjem bakterija, virusni bronhitis je podjednako neprijatan, posebno kod male dece koja su, inače, sklonija respiratornim problemima zbog još nedovoljno razvijenih pluća.
 
Mališani obično prethodno imaju dve do tri “prehlade” blagog oblika, koje prođu relativno lako, ali zbog ponavljanih virusnih infekcija dolazi do pada imuniteta, pa malo “jači” virus lako izaziva akutni bronhitis. Glavni simptom je “zreo”, produktivan kašalj sa sekretom, i otežano i čujno disanje.
 
Akutni bronhitis se obično nadovezuje na običnu prehladu, pa ako nazeb ne prolazi za tri dana, a pojave se kašalj, iskašljavanje sekreta, gušenje, sviranje u grudima i temperatura, potrebno je dodatno lečenje.
Iako se bronhitis često javlja kao komplikacija, ipak nije toliko ozbiljan. Veliki broj osoba ne zahteva posebnu terapiju za ovaj tip bronhitisa, osim mirovanja, odmora i unosa dovoljne količine tečnosti, toplih napitaka, supe, čajeva, limunada, sokova. Obično prolazi bez dodatnih komplikacija.
 
Lečenje akutnog bronhitisa po pravilu je samo simptomatsko, usmereno na ublažavanje kašlja. Inhalacija se u ovim slučajevima, takođe, preporučuje, jer ovlaživanjem respiratornih sluznica sprečava se isušivanje i skupljanje sekreta u bronhijama, što podstiče iskašljavanje.
 
Kliničkom slikom bronhitisa dominiraju bol ili pritisak u predelu bronhija i pluća, pojava sekreta, iskašljavanje sekreta iz pluća i povišena temperatura. Simptomi se povlače posle sedam do 10 dana, retko je za izlečenje potrebno dve nedelje. Ali bi oni kod kojih je u pitanju jači oblik infekcije i razviju plitko disanje ili gubitak daha kao simptom, trebalo odmah da se jave lekaru. Bronhitis može da pređe u hroničan oblik, pa je zato veoma važno prepoznati simptome i lečiti se po savetu lekara.
 
Kašalj je glavni simptom bronhitisa, a pojavljuje se rano i razvija se tokom bolesti. U početku je suv i nadražajan, a za nekoliko dana postaje produktivan, najčešće sa bistrim sekretom. Produktivni kašalj treba stimulisati. Najbolji način je da se uzima dovoljno tečnosti, a mogu da pomognu i sirupi koji sadrže biljne supstance koje razmekšavaju sekret. To nisu lekovi za iskašljavanje, nego za razmekšavanje, eliminaciju sekreta. Bršljan je najbolji jer širi disajne puteve i omogućava da se sekret lakše izbaci.
 
PRIMED 2 je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma prirodnog porekla. PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju:
astmu,
bronhitis,
alergijski rinitis,
sinuzitis,
hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP),
pušački kašalj. Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog bronhijalnog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju napade kašlja.