Alergija može da utiče i na kvalitet sna

Udisanje različitih alergena može da kod osetljivih osoba dovede do pojave simptoma alergijskog rinitisa. Alergeni mogu da budu različite materije (polen, grinje, buđ, perut kućnih ljubimaca i dr.) koje inače nisu štetne. Međutim, kod osetljivih osoba, izloženost ovim materijama praćen je tipičnim simptomima alergije: kijanje, curenje ili zapušenost nosa, suzenje očiju, i dr.

Ovi simptomi mogu da utiču i na kvalitet sna i odmora, što je praćeno osećajem umora u toku dana.

Alergijski rinitis može da bude prisutan samo u određenom delu godine ili duže, kada je obično izazvan materijama čije delovanje nije ograničeno na sezonu (npr. grinje, buđ i sl.).

Problemi sa snom često su prisutni kod osoba sa alergijskim rinitisom, posebno kod izraženijih simptoma. Ukoliko je poremećaj sna duže prisutan, to može da ima za posledicu pojavu pospanosti i umora u toku dana, bez obzira na količinu i intenzitet fizičke aktivnosti.

Pored poremećaja sna, ukoliko je nos stalno zapušen, u toku spavanja često može da bude prisutno hrkanje.

U tretmanu alergije važnu ulogu ima izbegavanje kontakta sa poznatim alergenima i redovna primena propisane terapije.

Kako su problemi sa snom povezani sa prisustvom simptoma alergijskog rinitisa, uklanjanje ili ublažavanje ovih simptoma trebalo bi da utiče i na poboljšanje kvaliteta noćnog odmora i sna.