Sinusiti reaguju i na promenu temperature!

Zapušen nos, curenje bistrog sekreta, kijanje i osećaj punoće i bola ukazuju na upalu sinusa. Iako je rasprostranjeno uverenje da je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, do ovih tegoba masovno dolazi i zbog naglih promena spoljašnje temperature, aerozagađenja, izloženosti duvanskom dimu, kao i zbog boravka u prostoru sa lošim klimatskim uslovima.Kod određenog broja pacijenata, ovi simptomi mogu da nastanu čak i usled emotivnog stresa i napetosti.
Alergijski rinitis uzrok bola u sinusima.
Najčešće se sa drenažom i ventilacijom sinusa susreću oni koji pate od alergijskog rinitisa. Zbog udisanja alergena dolazi do otoka sluznice nosa, što ometa disanje i stvara se osećaj punoće i bola u sinusima. Tegobe sa sinusima uzrokuju i iscrpljenost, malaksalost, neispavanost i slabu koncentraciju.
Vazomotorni rinitis i tegobe.
Kada alergološkim testovima ne možemo da dokažemo prisustvo alergijske bolesti, onda na osnovu kliničke slike i podataka dobijenih od pacijenata zaključujemo o kojoj vrsti rinitisa i sinuzitisa se radi. Najčešća forma nealergijskog i neinfektivnog rinitisa, koji može da se komplikuje sinuzitisom, jeste vazomotorni rinitis. Kod njega, zbog neravnoteže u aktivnosti ćelija parasimpatičnog i simpatičnog nervnog sistema, dolazi do proširenja krvnih sudova u nosu, otoka sluznice, pojačane sekrecije, što sve zajedno dovodi do otežane drenaže iz sinusa i svih navedenih tegoba.
Virusi najčešći uzrok problema
Prema većini studija glavni uzročnik upale sinusa su virusi. Obzirom na to da su sinusi zatvorene koštane šupljine iz kojih sekret teško otiče svaka prehlada lako može da preraste u bakterijsku upalu. Ovome su naročito podložne osobe sa anatomskim deformacijama u nosu i one koje pate od alergijskog rinitisa.
Lečenje sinusitisa
Lečenje sinusa treba da ide u pravcu uspostavljanja što bolje ventilacije nosa. To se postiže korišćenjem raznih sprejova na bazi eteričnih ulja, morske vode, ili korišćenjem lekova koji smanjuju otok tkiva u nosu i na ušćima sinusa. Klimatska terapija ili boravak u vremenskim uslovima koji pogoduju zdravlju sinusa, dobija sve veći značaj u njihovom lečenje. Kada je o vazomotornom rinitisu reč, efekat terapije je manje uspešan.
Lečenje alergijskih i vazomotornih formi rinitisa i sinuzitisa podrazumeva primenu lokalnih i sistemskih lekova za lečenje alergije, sa tim što su rezultati lečenja bolji kod alergijskog rinitisa.
Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i smanjuju simptome alergije.