Polen ambrozije sve opasniji!

Najnovija istraživanja naučnika u Minhenu, pokazuju da polen ambrozije postaje sve agresivniji zbog povećanog zagađenja vazduha izazvanog azot diokisdom koji u atmosferu dospeva iz izduvnih gasova automobila. Nakon izlaganja ambrozije različitim koncetracijama azot dioksida, nemački naučnici su otkrili da ovaj zagađivač izaziva stres kod biljaka, menjajući sastav proteina njihovog polena. Tako alergijsko dejstvo ove korovske biljke postaje jače, a povećava se i sposobnost vezivanja polena za antitela koja podstiču alergijske reakcije.

Srbiji oko 400.000 osoba boluje od alergijskog rinitisa, a svaki peti stanovnik pati od alergije na ambroziju. Broj onih koji muku muče sa kijavicom, curenjem nosa, peckanjem, suzenjem i svrabom očiju i drugim uobičajenim simptomima neprestano raste. Zato ovu opasnu korovsku biljku treba čupati iz korena pre cvetanja jer dovoljan je samo blagi povetarac da raznese njen polen.

Polen ambrozije je izuzetno sitan i lagan, a jedna biljka u toku 24 sata, u vreme intenzivne polinacije može da proizvede do 2,5 milijarde zrna. Zanimljivo je da alergijske reakcije može da izazove i minimalna količina od samo osam zrna po kubnom metru vazduha. Za razliku od polena drugih biljaka koje obično sadrže jednu, dve ili tri komponente koje izazivaju alergiju, ambrozija ih ima devet, što je čini još opasnijom. Zbog toga su česte unakrsne reakcije sa nekim polenima trava, pa nije retkost da alergični na “nektar bogova” osećaju tegobe i kada cvetaju bokvica ili “popino prase.

Poželjne namirnice

Pojedine namirnice takođe mogu da pojačaju ili smanje alergijske reakcije, a stručnjaci za astmu i imunologiju tvrde da konzumiranje crnog grožđa, jabuka, toplih jela i napitaka, riba i pirinča može da ublaži alergijske reakcije na polen.

Crno grožđe

Zahvaljujući resveratrolu, moćnom antioksidansu koji se nalazi u opni crnog grožđa, ima jako protivupalno dejstvo, pa samim tim ublažava simptome alergije. Inače, hrana bogata antioksidansima može da pomogne u ublažavanju svih vrsta upala izazvanih alergenima.

Jabuka

Iako jedna jabuka dnevno sigurno nije dovoljna protiv alergije, njeni sastojci mogu da budu od velike pomoći. Vitamin C je veoma koristan u prevenciji kijavice, kao i kvercetin, antioksidans prisutan u kori, koji poboljšava funkcionisanje respiratornih organa. Jednako kao i jabuka, u borbi protiv alergija mogu da pomognu i druge namirnice bogate vitaminom C, naročito agrumi, crvene paprike, jagode i paradajz.

Topla jela i pića

U slučaju alergijske kijavice i zapušenog nosa, topli napici pomažu tako što smanjuju lučenje sluzi i opstrukciju respiratornih puteva. Osim toga, čajevi i supice odlično hidriraju telo i podstiču eliminaciju toksina.

Riba

Brojne studije su pokazale da omega 3 masne kiseline, kojih najviše ima u ribama, naročito u lososu, kao i u orasima, bademima i maslinovom ulju, zahvaljujući jakom antiinflamatornom dejstvu smanjuju rizik od razvoja alergija i ublažavaju njihove simptome.

Pirinač

Sve žitarice koje ne sadrže gluten, poput pirinča, kukuruza i ovsa, poželjne su u ishrani osoba osetljivih na polenske alergije.

Osobama osetljivim na polen ne preporučuju se: celer, krastavci i tikvice, mleko i mlečni proizvodi, ljuta hrana i alkohol.

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma i koji na efikasan način ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa, sinusitisa i polenske kijavice….Aktivni sastojci preparata ispoljavaju svoje dejstvo na nivou sluzokože disajnih organa i čine je manje osetljivom na dejstvo alergena i iritansa prisutnih u vazduhu i na taj način ublažavaju simptome alergije.Pored toga, preparat pomaže razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Prirodan sastav sastav čini preparat pogodnim za svakodnevnu i preventivnu upotrebu u dužem vremenskom periodu, bez propratnih neželjenih efekata.