Kijanje nije samo posledica alergije.

KIJANjE, curenje nosa i svrab nisu posledica samo alergije. Ovo stanje uzrokuju osim virusa i bakterija i jaki mirisi, promena temperature, pojedini lekovi pa čak i trudnoća. Reč je o nealergijskom rinitisu koji bi, takođe, trebalo lečiti jer osim pomenutih simptoma otežava i disanje, a naročito teško ga podnose pacijenti koji osim osetljive sluzokože nosa imaju i devijaciju nosne pregrade.

Da bi se isključio alergijski rinitis, osim negativnih podataka o alergijama, pacijenti moraju da imaju i negativne kožne alergijske probe i negativne testove iz krvi na specifične IgE . Tako lekar zna da nije reč o alergiji. Osim toga kod alergijskog rinitisa sluzokoža je beličasto prebojena i uvećane su nosne školjke, sekrecija iz nosa je bistra. U slučaju pojave bakterija prisutna je žuto ili zelenkasto prebojena sekrecija, dok je kod virusa sluzokoža nosa nadražena i sekrecija je bistra.

Inače, zapaljenje sluzokože nosa ili rinitis, osim što može da bude alergijske i nealergijske prirode, može da nastane i usled poremećaja krvnih sudova, takozvani vazomotorni rinitis. Zajedničko za sva tri stanja je upala sluzokože nosa usled čega nastaju otežano disanje, preosetljivost i obilna sekrecija. Za razliku od alergijskog rinitisa čiji su simptomi kijanje i svrab očiju, kod nealergijskog rinitisa oni nisu klasična manifestacija.

Nealergijski rinitis naručito je prisutan u trudnoći, a trudnice se često uplaše misleći da su prehlađene.

Zbog pojačanog lučenja hormona estrogena u trudnoći dolazi do većeg nakupljanja hijaluronske kiseline u nazalnom tkivu. Rezultat toga je pojava otoka sluznice, otežanog disanja i curenja nosa što se često dovodi u vezu sa prehladom iako nije prisutna temperatura.

Kapi za otpušavanje nosa, tablete za kontracepciju, pojedni kardiološki lekovi, među kojima je i aspirin, takođe, mogu da budu uzrok kijanja, zapušenosti i curenja nosa.

Kada kijanje izazivaju jaki mirisi, duvanski dim, izduvni gasovi, promene spoljne temeparture dijagnoza je rinitis nepoznatog porekla ili vazomotorni rinitis.

Nealergijski rinitisi leče se vrlo slično kao i alergijski. Najbolji efekat se postiže upotrebom kortiko sprejova, ali i lekova koji olakšavaju disanje, po potrebi i lekovi iz grupe antiholinergika.

primed-2PRIMED 2 DIŠI LAKO   je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma koji efikasno otklanja simptome alergijskog rinitisa. astme, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća, sinusitisa…Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.primed 2 diši lako stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.