Rendgen otkriva zasenčenja na plućima.

Upala pluća, česta komplikacija prehlade i gripa, sreće se naročito kod starijih osoba ili pacijenata s poremećajem imuniteta. Češće se dijanostkuje bakterijska upala pluća kod pacijenata čiji je organizam iscrpljen prehladom i gripom, dok se virusna upala pluća teže dijagnostikuje i uglavnom prolazi nezapaženo.
Starije osobe najčešće obolevaju
Od upale pluća najčešće obolevaju stariji od 45 godina. Uglavnom dolaze sa već razvijenom upalom i žale se na bolove u grudima i na kašalj. Ne postoji nikakva razlika u simptomima kada je upala pluća izazvana bakterijama, virusima ili gljivicama. U sva tri slučaja dolazi do povišene temperature, suvog kašalja, iskašljavanja, bolova i malaksalosti. Ipak, vrsta zapaljenja može da se otkije starom metodom perkusije pluća.
Rendgen otkriva zasenčenja na plućima
Iskusni lekari znaju kako se metodom prstom o prst perkutuje zid grudnog koša. Ukoliko postoji značajna razlika u plućnom zvuku i ako postoji zvuk udaranja u čvrsto tkivo u zoni pluća, postavlja se sumnja na virusnu upalu, iako se stetoskopom ništa ne čuje. Suverena metoda je radiografski snimak pluća, na kojem se vide zone senčenja .
Imunokompromitovani posebno ugroženi.
I virusna i bakterijska upala pluća mogu da imaju tešku kliničku sliku, da zahtevaju bolničko lečenje i da se završe fatalno, naročito kod starijih osoba ili pacijenata s poremećajem imuniteta. To može da se desi ako se pacijenti ne jave na vreme lekaru ili upale ne budu prepoznate. Najopasnije su upale pluća kod osoba koje su imunokompromitovane, koriste terapiju koja smanjuju imunitet, poput kortikosteroida i citostatika, ali i kod osoba na zračnoj terapiji. Osim toga, ugrožene su osobe sa urođenim poremećajem imuniteta, stariji, mala deca i HIV inficirani.
Antibiotska terapija u lečenju pneumonije.
Lečenje bakterijskih upala pluća uključuje antibiotsku terapiju, dok se kod virusnih daju antivirusni lekovi, čiji spektar nije veliki. Postoje drugi medikamenti koji su namenjeni pacijenatima koji borave u bolnicama, infuzije, kortikosteroidi ili kiseonična podrška. O primeni kortikosteroida u bolničkim uslovima kod osoba sa virusnom upalom pluća odlučuje lekar ili konzilijum posle detaljnog sagledavanja opšteg stanja i mnogih drugih faktora.
Virus opasan i za zdrave osobe.
Virusne upale pluća mogu da se jave kod infekcije virusima, koji su izuzetno moćni i razarajući za organizam. Ukoliko zahvate oba plućna krila mogu da dovedu do ozbiljne komplikacije akutnog otkazivanja pluća, koje mora da se leči bolnički, ponekad i respiratorima (veštačkim plućima). To može da se desi i kod osoba sa najboljim imunitetom.
PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma.
Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.
PRIMED 2 ispoljava povoljno dejstvo kod osoba koje imaju:
ASTMU,
BRONHITIS,
PNEUMONIJU,
ALERGIJSKI RINITIS,
SINUZITIS,
HRONIČNU OPSTRUKTIVNU BOLEST PLUĆA (HOBP),
PUŠAČKI KAŠALJ.