Zašto je važno da nos bude prohodan?

Nakon to su tokom proleća i leta patili od alergije i zapušenog nosa, mnogima je ova “agonija” produžena tokom jeseni i zime, kada dođe sezona prehlada. Kada je nos tokom većeg dela godine pun sekreta, to može da izazove glavobolju, infekcije i različite upale.
Zašto je važno disanje kroz nos?
Disanje na nos omogućava da u respiratorne puteve dospe ovlažen, isfiltriran i ugrejan vazduh. Putem refleksnih mehanizama, disanje na nos omogućava i optimalni rad srca i pluća.
Disanje na usta, neželjene posledice.
U slučaju kada je nos zapušen, disanje je pliće. Kada se to desi, pacijent najpre oseća tegobe u vidu umora, pospanosti, glavobolje, pojačane napetosti. Takođe, kada je nos zapušen, osoba mora da diše na usta, sluznica usne duplje i ždrela je suva i iziritirana, pa su češće infekcije i alergijske reakcije, uključujući i astmu. Disanje na usta može da dovede i do bolnih pukotina na usnama. Zbog otoka sluznice otežana je drenaža sekreta iz nosnih sinusa pa su česte akutne i hronične upale sinusa.
Kako da nos bude prohodan?
Neophodno je da se adekvatnom terapijom alergija što bolje kontroliše. U cilju sprečavanja čestih prehlada savetuje sezonsko vakcinisanje protiv gripa. Bitna je raznovrsna ishrana, unos voća i povrća, bavljenje fizičkom aktivnošću, izbegavanje boravka u zagušljivom prostoru.
Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i prirodnog kalcijuma. Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Sastojci smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i na taj način ublažavaju simptome alergije. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.