Gušenje, najopasnija komplikacija alergije!

KOPRIVNjAČU mogu da izazovu bezazlena stanja poput ispijanja hladnog napitka, preznojavanja, sunčanja, pa čak i ako kaiš ili nakit suviše pritiskaju kožu. Jaku imunsku reakciju i osip po telu uz oticanje usana i kapaka mogu da uzrokuju i hrana i lekovi, ali i gastritis, kamen u žuči, kao i autoimune i maligne bolesti. Najopasnije je ako ovu vrstu alergije prati otok ždrela i napad gušenja, za šta je neophodna hitna medicinska pomoć. Nisu retki ni slučajevi da pacijentu mora hirurški da se ostvari dušnik da bi se spasao život.
Razlikuju se akutne i hronične koprivnjače
Svaka koprivnjača koja traje duže od šest nedelja, ili se u okviru tog perioda ponavlja, hronična je. Akutne epizode dešavaju se uglavnom jednom u životu i obično su izazvane hranom, lekovima, ubodom insekta ili posle vakcinacije.
Osim brojnih spoljnih faktora, ovu alergiju uzrokuju i procesi koji se odvijaju unutar organizma. Kod čak kod 50 odsto hroničnih koprivnjača ne pronalazi se konkretan uzrok. Naručito su kompleksne koprivnjače ili urtikarije izazvane unutrašnjim faktorima, koji kod jednog pacijenta mogu da budu i višestruke. Zato se u dijagnostici koprivnjače treba rukovoditi metodom isključivanja ozbiljnijih medicinskih stanja, najpre autoimunih bolesti i tumora, zatim i bolesti organa za varenje. Čest uzrok hroničnih koprivnjača može da bude prisustvo helikobakterije u želucu, zbog čega se hrana ne vari dobro, a organizam stvara imuni odgovor u vidu alergije.
Crevni paraziti su neretko razlog upornih koprivnjača, do kojih može da dovede i upala pankreasa.  Manje poznati okidači za ovu vrstu alergije su i virusne infekcije poput mononukleoze i virusnog hepatitisa. Bez obzira na uzrok, klinička slika može da bude blaga, od jedne do dve promene na koži, ali i vrlo burna kada je celo telo prošarano kao geografska karta. Ipak, najopasniji su otoci ili angioedemi zbog mogućnosti gušenja.
Od koprivnjače češće pate žene nego muškarci, a smatra se da je razlog tome u ženskim polnim hormonima koji imaju značajan uticaj na imunitet. Koprivnjača se najpre leči lekovima iz grupe antihistaminika, a često se koriste i H2 blokatori, ketotifeni, inhibitori leukotrijenskih receptora i na kraju kortikosteroidi. Posle terapije lekovima kod nekih pacijenata koprivnjača nestane, a kod nekih se i dalje održava. U tom slučaju od pomoći može da bude biološka terapija.
VRSTE koprivnjača
OSIM standardnih urtikarija izazvanih hranom, lekovima, autoimunim ili malignim bolestima izdvajaju se fizičke urtikarije izazvane hladnoćom, toplotom, sunčevim zracima ili pritiskom na kožu. Nešto su ređi urtikarija vaskulitis i hereditarni angioedemi.
primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma koji se preporučuje osobama koje pate od različitih vrsta alergije, na polen, duvanski dim, različite vrste alergene iz vazduha. Aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost sluzokože na alergene prisutne u vazduhu i na taj način ublažavaju simptome alergije i smanjuju mogućnost nastanka njihovih komplikacija.