Akutne respiratorne infekcije

Akutne infekcije disajnih puteva su jedan od najčešćih razloga za obraćanje lekaru, svuda u svetu.

Respiratorne infekcije se mogu podeliti na:

  • infekcije gornjih disajnih puteva

  • infekcije donjih disajnih puteva

Akutne respiratorne infekcije praćene su nekim zajedničkim simptomima kao što je otežano disanje i kašalj. U zavisnosti od dela respiratornog trakta koji je mesto razvoja infekcije mogu da postoje neki specifični simptomi. Kijanje i zapušen nos postoje kod zapaljenja sluzokože nosne duplje. Bol u grlu i otežano gutanje prate infekcije ždrela. Promuklost se javlja kod infekcije grkljana.

Kašalj je pratilac svih infekcija respiratornih organa, a može biti praćen iskašljavanjem manje ili veće količine sekreta. Suv i nadražajan kašalj je obično prisutan kod virusne infekcije, a ukoliko postoji iskašljavanje, ispljuvak je obično bistar, sluzav i providan. Bakterijska infekcija praćena je iskašljavanjem veće količine ispljuvka žuto-zelene boje.

Bilo koji tip kašlja da je u pitanju, ukoliko traje duže od 2 nedelje, neophodno je da se urade odgovarajuće analize u cilju određivanja uzroka.

Terapija aktnih respiratornih infekcija zavisi od uzroka. Virusne infekcije tretiraju se simptomatski. Topli napici, mirovanje, veće količine vitamina C i drugih vitamina, lekova koji olakšavaju kašalj i iskašljavanje. Ukoliko postoji povišena temperatura, daju se antipiretici koji snižavaju temperaturu.

Uvođenje antibiotika neophodno je jedino ukoliko postoji bakterijska infekcija. Jedina kompetentna osoba koja određuje da li je potrebno ili ne da se uvede antibiotik je lekar. Antibiotike ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, zato što česta upotreba antibiotika povećava mogućnost razvoja rezistencije bakterija.

PORUČITE PRIMED 2 DIŠI LAKO: http://primed2.bronhitis.rs/

PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma.
Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju:

  • ASTMU,
  • BRONHITIS,
  • ALERGIJSKI RINITIS,
  • SINUZITIS,
  • HRONIČNU OPSTRUKTIVNU BOLEST PLUĆA (HOBP),
  • PUŠAČKI KAŠALJ.