Kašalj ponekad traje duže od prehlade

Kašalj je jedan od neprijatnijih simptoma infekcije koji ne bi trebalo ignorisati. Organizam se na taj način brani, ali ako traje duže od mesec dana, obavezno je potrebno otići na pregled kod pulmologa.
RESPIRATORNE infekcije, koje su u ovo doba godine u punom jeku, osim povišene telesne temperature, curenja nosa i bolova u mišićima, praćene su i kašljem. I dok svi drugi simptomi nestaju za desetak dana, kašalj može da traje i mesec dana nakon preležane prehlade.
Kašalj mora da se posmatra kao odbrambeni mehanizam respiratornog trakta i ne treba ga sprečavati po svaku cenu u akutnim infekcijama, osim ako ozbiljno narušava kvalitet života. Oboleli bi trebalo da se javi pulmologu ako kašalj traje duže od mesec dana, bilo da je suv ili produktivan. Naročito, ako je praćen blago povišenom temperaturom, malaksalošću, tragovima sveže krvi u ispljuvku i bolovima u grudnom košu.

Kašalj u akutnom bronhitisu najčešće traje sedam do 10 dana, ali kod četvrtine pacijenata može da bude prisutan i duže.Upotreba antibiotika kod akutnog bronhitisa najčešće nema nikakve koristi, ali se oni najčešće propisuju baš u ovim sitacijama. Jer, ukoliko pacijent u akutnoj infekciji iskašljava obilan, prebojen sadržaj, to ne znači da je u pitanju bakterijska infekcija.

Pacijenti koji su pušači mogu da očekuju da će ih kašalj duže mučiti nakon prehlade nego nepušače. Zato, svaki pušač stariji od 40 godina koji primećuje da mu se svaka prehlada “brzo spusti na pluća”, da kašlje duže vreme i ujutru iskašljava, da ima epizode nedostatka daha potrebno je da se javi na pregled pulmologu. Da bi se na najbolji način preboleo, za saniranje kašlja preporučuje se prestanak pušenja i unos veće količine tečnosti
Kod pacijenata starijih od 65. godina svaka prehlada, pa i kašalj mogu da dovedu do ozbiljnijih komplikacija. Da bi se sprečile veće komplikacije najbolja prevencija je vakcinacija protiv gripa i upale pluća pneumokoknom vakcinom. To je veoma važna prevencija za one koji boluju od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, ali i drugih hroničnih bolesti.
primed-2P
RIMED 2 DIŠI LAKO JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA.

PRIMED 2 DIŠI LAKO se preporučuje osobama koje imaju:
astmu, bronhitis, alergijski rinitis, sinuzitis, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP),pušački kašalj.
Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.PRIMED 2 DIŠI LAKO stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.