Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća

hobp-2NEDOSTATAK VAZDUHA
U prvim fazama bolesti se može javiti nedostatak vazduha koji se pogoršava tokom vežbanja ili napora.Vremenom, kako bolest odmiče otežano disanje se javlja i dok radite najjednostavnije aktivnosti. Uzrok otežanog disanja je smanjena elastičnost plućnog tkiva.
KAŠALJ
Kašalj koji se javlja kod hronične opstruktivne bolesti pluća je stalan, prisutan gotovo uvek i to je jedan od prvih znakova hronične opstruktivne bolesti pluća. Ono što ga razlikuje od drugih vrsta kašlja je to što on ne prolazi, ili samo na kratko se smiri, ali se vrlo brzo vrati i ne reaguje na lekove za ublažavanje kašlja.
ZVIŽDANJE U PLUĆIMA
Kada su disajni putevi suženi, vazduh otežano prolazi i pri tome dolazi do pojave zvučnih fenomena koje nazivamo zviždanje. Taj zvuk se može javiti povremeno i kod zdravih ljudi, ali ako je on učestao i ako traje duže od mesec dana, postoji velika verovatnoća da patite od hronične opstruktivne bolesti pluća.
BOL U GRUDIMA
Bol u grudima je jedan od najčešćih simptoma hronične opstruktivne bolesti pluća. Bol je najčešće praćen kratkoćom daha. Ako uz ove simptome još imate i prisutan, upotran kašalj, svakako posetite lekara jer je moguće da imate HOBP.
UMOR
Hroničan umor je jedan od najuobičajnijih simptoma hronične opstruktivne bolesti pluća. Njega izaziva otežano disanje i smanjen dotok kiseonika u sve telesne ćelije. Smanjena tolerancija napora, brzo zamaranje, hronični umor koji je prisutan bez obzira na dovoljno sna su definitivni razlozi za brigu i alarm da se trebate javiti lekaru.
POVIŠENA TEMPERATURA
Povišena temperatura koja se često javlja kod osoba sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, ne mora biti nužno uzrokovana infekcijom pluća. Ipak, hronična opstruktivna bolest pluća može povećati rizik od nastanka plućne infekcije.
ZABORAVNOST I LOŠA KONCENTRACIJA
Zbog hroničnog nedostaka kiseonika i slabog dotoka krvi u mozak mogu nastati promene raspoloženja i problemi sa pamćenjem kod osoba obolelih od hronične opstruktivne bolesti pluća. Oko 40 % osoba, koje boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća, u isto vreme pate i od depresije.
VELIKI GUBITAK NA TEŽINI
Oko 25 % osoba koje pate od hronične opstruktivne bolesti pluća, smršaju iz neobjašnjivih razloga i imaju probleme da težinu vrate na normalan, zdrav nivo. Zbog nedostatka kiseonika i smanjenog dotoka krvi u mišićima dolazi do gubitka na mišićnoj masi.
OTICANJE STOPALA I GLEŽNJEVA
Ovakvi otoci se javljaju kod osoba sa teškim oblikom hronične opstruktivne bolesti pluća. Skupljanje tečnosti u ekstremitetima je uzrokovano smanjenom funkcijom bubrega koji ne primaju dovoljnu količinu kiseonika putem krvi.

 primed2Primed 2 diši lako je prirodni suplement, napravljen od 100% prirodnih sastojaka, koji na prirodan i efikasan način olakšava tegobe sa disanjem i pomaže u cilju smanjivanja simptoma astme,alergija, sinusitisa, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća, pušačkog kašlja… Ovaj prirodni preparat deluje kao prirodni bronhodilatator i širi disajne puteve, razmekšava sekret prisutan u disajnim putevima i olakšava njegovo izbacivanje.