Pomozite sebi kada vas uhvati alergija!

Grinje su jedan od glavnih uzročnika alergije na prašinu. Bubašvabe takođe sadrže određene komponente koje u kombinaciji sa kućnom prašinom mogu da budu krivac za alergijsku reakciju. Buđ je vrsta mikroskopske gljive čije čestice dospevaju u vazduh i takođe uzrokuju alergijske reakcije. I polen je alergen koji mnogima stvara muke, kao i životinjske dlake ili perje. Krznati ili kućni ljubimci koji imaju perje u koži, urinu i pljuvački sadrže potencijalne alergene, koji mogu da budu naročito nezgodni u kombinaciji sa kućnom prašinom.

Alergija na prašinu najčešće je praćena simptomima koji liče na prehladu – curenje iz nosa, kijanje i/ili kašljanje, crvenilo očiju i svrab, poteškoće u disanju, osećaj pritiska u grudima.

S obzirom na to da je teško osloboditi se grinja i kućne prašine, postoje neki “kućni lekovi” koji mogu da vam pomognu da se izborite sa ovim alergenima.

1. Esencijalna ulja

Najbolje je da koristite esencijalno ulje eukaliptusa, a potrebne su vam samo tri, četiri kapi. Sipajte ulje u difuzer i udahnite isparenje. Ponavljajte to jednom do dva puta dnevno. Eukaliptus inače ima antizapaljenska svojstva, zbog čega je efikasan u tretiranju alerija i začepljenog nosa.

2. Med

Potrebne su vam dve kašičice meda koje ćete konzumirati dva puta dnevno. Med sadrži male količine polena, za koji se veruje da pomaže kod alergije na prašinu. Smatra se da unošenje male količine polena kroz med pomaže da vremenom postanete manje osetljivi na taj alergen.

3. Odvlaživač vazduha

Reč je o uređajima koji isušuju vazduh, time držeći podalje sve što privlači prašinu i alergije. Alergiju na prašinu često uzrokuju grinje i buđ, a oboje privlači vlaga, pa je zato odvlaživač vazduha dobar saveznik u borbi protiv alergije.

4. Jabukovo sirće

Potrebne su vam dve kašičice jabukovog sirćeta i čaša tople vode, a po želji možete da dodate i malo meda. Ovaj napitak trebalo bi da pijete dva do tri puta dnevno. Jabukovo sirće ima antizapaljenska i antibakterijska svojstva, pa je zato odlično u ublažavanju simptoma alergije.

5. Kurkuma

Potrebno vam je pola kašičice kurkume sa šoljom mleka, malo bibera i meda po želji. Kurkuma dodajte mleku i stavite da provri. Kada se ohladi dodajte biber i med i popijte. Trebalo bi da ovaj napitak pijete dva puta dnevno. Ovaj “zlatni” začin je jedan od najboljih prirodnih lekova za alergiju na prašinu. Kurkuma sadrži aktivnu supstancu kurkumin, koji otčepljuje nos, a takođe je i prirodni antihistamin – smanjuje nivo histamina u telu, koji su inače okidači za alergijske reakcije. Pored toga, kurkuma ima antizapaljenska i antibakterijska svojstva, pa će sprečiti da alergija preraste u infekciju.

6. Vitamini

Ukoliko vas muči alergija na prašinu, vitamin C vam je posebno važan je ima svojstva antioksidanta. Ovaj vitamin ne samo da sprečava oslobađanje histamina, već pomaže i da ih brzo “slomite”. Ishrana bogata citrusnim voćem i zelenim povrćem bez sumnje će vam pomoći da unesete više vitamina C u organizam.

7. Čaj od koprive

Potrebna vam je kašičica suvog lišća kopriva, šolja vode i malo meda. U ključalu vodu dodajte sušenu koprivu, ostavite da stoji pet minuta i procedite. Pustite da se ohladi, dodajte med i pijte dva do tri puta dnevno. Kopriva ima prirodna antibakterijska svojstva koja smanjuje oslobađanje histamina u telu, čime se ublažavaju i simptomi alergije. Antiinflamatorna svojstva ove bilje smanjuju zapaljenje i oticanje disajnih puteva, što se često javlja kao posledica alergijske reakcije.

8. Zeleni čaj

Potrebna vam je kesica zelenog čaja koju ćete staviti da stoji pet do deset minuta u šolji ključale vode. Po želji možete da dodate i malo meda, ali u prohlađen čaj. Preporučuje se da pijete tri šolje zelenog čaja dnevno jer sadrži određenu vrstu katehina koja ima svojstva antioksidanta, te tako ublažava alergiju.

9. Čaj od nane

Potrebna vam je kašičica suvog lista nane, šolja tople voda i med (po želji). Procedura je uobičajena: u ključalu vodu stavite list nane, ostavite da stoji deset minuta i procedite. U ohlađeni čaj sipajte med i pijte tri puta dnevno. Nana je efikasna u tretiranju alergijske reakcije na prašinu zato što ima antizapaljenska svojstva i pomaže da se otpuši nos. Sadrži i ulje mentola, koje ublažava curenje iz nosa, kijanje i kašljanje uzrokovano alergijskom reakcijom.

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla. Napravljen je po proverenoj recepturi, ne sadrži nikakve konzervanse, aditive i veštačke boje. Primed 2 preparat se preporučuje osobama koje imaju: astmu, bronhitis, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, alergijski rinitis, polensku alergiju… Aktivni sastojci preparata deluju na nivou sluzokože disajnih puteva, čineći je manje osetljivom na dejstvo alergena prisutnih u vazduhu i na taj način ublažavaju neprijatne simptome alergije. Pored toga preparat pomaže razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta prisutnog u disajnim putevima i na taj način olakšava disanje. Zbog svog prirodnog sastava preparat je potpuno bezbedan za primenu u dužem vremenskom periodu, posebno je pogodan kao prevetivno sredstvo u pojavi alergija.