Alergijski rinitis kao faktor rizika za pojavu astme.

Simptomi rinitisa nalikuju prehladi, ali ako prehlada traje više od nedelju dana, a javlja se uvek u isto doba godine, najverovatnije se radi o alergijskom rinitisu, pa zato treba voditi računa da se kašalj, otežano disanje, ili sviranje u grudima ne protumače kao “loša kondicija” jer ovi simptomi mogu biti i prvi znaci novonastale astme.
Alergijska bolest je jedna od najčešćih nezaraznih bolesti i zbog svoje velike učestalosti naziva se “epidemijom 21. veka”. Epidemiološka istraživanja ukazuju na to da oko 25 posto ukupne svetske populacije boluje od neke alergije. Utvrđeno je da od 10 do 25 posto stanovništva ima alergijsku kijavicu, kao najčešću manifestaciju alergijske bolesti.
Simptomi rinitisa nalikuju prehladi, no ako prehlada traje više od nedelju dana, a javlja se uvek u isto doba godine, najverovatnije se radi o alergijskom rinitisu. Najčešće se javlja kijanje, obično više puta za redom (u salvama), curenje vodenaste sekrecije iz nosa, otok krvnih sudova, što bolesnici osećaju kao začepljenost nosa, ponekad uz gubitak čula mirisa.
Alergijski rinitis smanjuje koncentraciju, izaziva glavobolju, utiče na radnu sposobnost i uzrok je izostanaka iz škole ili sa posla, te može znatno smanjiti kvalitet života. Čak 75 posto odraslih bolesnika s rinitisom smatra da im bolest utiče na profesionalni život. Često je udružen s drugim bolestima gornjih disajnih puteva, poput upale sinusa, uha, ili s nosnom polipozom.
Uzroci alergijskog rinitisa
Uzroci alergijskog rinitisa su alergeni, koji mogu biti celogodišnji ili sezonski. Celogodišnji alergeni su najčešće sastojci kućne prašine, posebno grinje koje u njoj žive, životinjska dlaka ili plesni. Tada alergijski rinitis zovemo još i perzistentni, ili trajni rinitis. Sezonski alergeni su polen drveća, trava ili korova. Oblik rinitisa koji se javlja samo u određeno doba godine zovemo sezonski alergijski rinitis.
Simptomi alergijske kijavice
Simptomi polenske kijavice su: napadi kijanja praćeni vodenastom, često obilnom sekrecijom iz nosa, otežano disanje na nos, smanjen osećaj mirisa, svrab nosa, često praćen svrabom i suzenjem očiju. Kod rinitisa uzrokovanog grinjama dominira otežano disanje na nos i umeren svrab i kijanje koje se pogoršava u kontaktu sa kućnom prašinom.
S obzirom na to da je alergijski rinitis faktor rizika za pojavu astme, uvek treba voditi računa da se pojava kašlja, otežano disanje, ili sviranje u grudima ne protumače kao “loša kondicija” jer upravo ovi simptomi mogu biti prvi znaci novonastale astme.
Lečenje alergijskih bolesti disajnih puteva
Osim antihistaminika, u lečenju alergijskog rinitisa primenjuju se topikalni kortikosteroidi. Oni u terapijskim koncentracijama za lečenje alergijskog rinitisa ne ulaze u krv, tako da nemaju sistematskih neželjenih efekata vezanih za pojavu ovih lekova, već samo pozitivan uticaj na sluzokožu nosa. Topikalni kortikosteroidi uspešno smanjuju alergijsku upalu u sluznici nosa, čime se smanjuju začepljenost nosa i drugi neprijatni simptomi alergijskog rinitisa.
PRIMED 2 DIŠI LAKO je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju:
astmu,
bronhitis,
alergijski rinitis,
sinuzitis,
hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP),
pušački kašalj. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju simptome alergije.