Zimsko pogoršanje simptoma astme.

Ukoliko ne želite da vam dolazak zime, hladnoća, suv vazduh i veliki broj virusa koji vrebaju pogoršaju simptome astme, trebalo bi da povedete računa o sledećim stvarima da biste bili zdravi i onda kada se temperature spuste ispod nule.

  1. Redovno održavajte higijenu ruku.

To radite detaljno i temeljno. Pranje ruku vodom i sapunom jedan je od najlakših i najboljih načina da sprečite širenje prehlade i drugih virusa. Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola i vlažne maramice takođe mogu da pomognu. Naravno, poželjno je i da decu naučite pravilnom pranju ruku, kako bi se smanjile šanse za dalje prenošenje virusa.

  1. Vakcinišite se protiv gripa.

Ako imate astmu to ne znači ste podložniji virusu gripa tokom  zime, ali ukoliko dobijete grip, tok bolesti bi mogao da bude mnogo teži nego kod osoba koje ne boluju od astme. Da biste izbegli to, izuzetno je bitno da se vakcinišete protiv gripa jednom u sezoni.

  1. Izbegavajte da budete u blizini otvorenog plamena.

Iako sedenje pored kamina zvuči udobno i divno u zimskom periodu, ono može da bude okidač za novi napad ili pogoršanje simptoma astme. Naime, drvo koje gori oslobađa isparenja koja mogu da utiču na vaša pluća na sličan način kao i duvanski dim.

  1. Držite usta zatvorena dok ste vani

Verovatno vam ovo zvuči kao nešto što vam je majka govorila dok ste bili mali. Ali zaista, na taj način sprečavate ulazak hladnog vazduha direktno u pluća. Najpravilnije je disati kroz nos kada se nalazite na otvorenom prostoru, jer  se tada vazduh zagreva i njegova temperature postaje približnija temperaturi tela. Još jedan praktičan savet da ugrejete vazguh koji udišete je da nosite šal preko usta i nosa.

  1. Vežbajte u zatvorenom

Kada je napolju jako hladno, vetrovito i sa temperaturom vazduha ispod nule, obolelima od astme se ne preporučuje treniranje na otvorenom prostoru. Temperatura i vlažnost vazduha u teretani će mnogo manje škoditi  plućima nego trening na otvorenom  prostoru. Ukoliko ipak želite da trenirate na otvorenom, gledajte da to bude u doba dana kada je malo toplije, što je obično tokom  podneva.

  1. Zagrevanje pre treninga

Ovo je bitno u bilo koje doba godine da vežbate, a naročito zimi. Potrudite se da prvih 20 minuta trčite na traci, ili se zagrejete u sali, pre nego što odlučite da nastavite trening napolju na hladnom vazduhu.

  1. Predupredite napade astme

Uzimajte preventivnu dozu svog leka protiv astme kada izlazite napolje, bez obzira na to da li idete u nabavku, da šetate psa ili da trčite. Mala doza leka će vam pomoći disajni putevi ostanu prohodni i da ne dođe do astmatičnog napada.

  1. Imajte plan akcije za astmu

Bez obzira na to koja je sezona, trebalo bi uvek da znate šta da radite ukoliko vam se pogoršaju simptomi astme. Vaš akcioni plan bi trebalo da bude detaljan u vezi sa time kako da kontrolišete astmu na duže staze i šta da radite ako se napad desi i kada je neophodno da se javite lekaru.

  1. Redovno uzimajte terapiju 

Obavezno se konsultujte sa svojim doktorom ili pulmologom u vezi sa pravilnim doziranjem i uzimanjem terapije i nastavite da idete na redovne kontrole. Bitno je da se toga držite bez obzira na druge obaveze i opterećenost. Ne  dozvolite da užurbani životni tempo utiče na to da zanemarite svoje zdravlje. Ukoliko vidite da su vam se simptomi astme pogoršali, razgovarajte sa svojim doktorom o mogućoj promeni terapije  i tome na koji način da je uzimate.

primed-2Primed 2 diši lako  je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. PRIMED 2 DIŠI LAKO se preporučuje osobama koje imaju astmu u cilju ublažavanja postojećih simptoma i kao prevencija pojave novih napada astme. Preparat je potpuno prirodan, nema nikakvih neželjenih efekata tako da je pogodan za svakodnevnu upotrebu u dužem vremenskom periodu, naročito u toku zime. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.