HOBP bolest koja se često ne otkriva na vreme.

Hronična opstruktivna bolest pluća nije ništa manje opasna od raka, ali je neopravdano u njegovoj senci.
Zbog bolesti „pušačkih pluća” ili hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) svake godine u Evropi umre između 200.000 i 300.000 ljudi, a u svetu više od tri miliona. Od nje oboli jedan od četiri čoveka i jedna od šest žena starijih od 55 godina.
HOBP je četvrti najčešći uzrok smrti, a posebno je zabrinjavajuće što je ovo hronična bolest od koje se broj obolelih stalno povećava.
Bolest pluća koja vodi u invaliditet
Oboleli od ove bolesti u odmaklom stadijumu žive uz pomoć aparata za kiseonik, a zbog otežanog kretanja osuđeni su na izolaciju. Uprkos novim lekovima i smernicama u lečenju, ovo je veoma teška dijagnoza. Reč je o teškoj hroničnoj bolesti, koja dovodi do invaliditeta, a često se ne prepoznaje na vreme. To su osobe koje u krajnjim stadijumima bolesti ne mogu da naprave korak, ne mogu da se očešljaju ili istuširaju, ne mogu da ustanu iz svoje fotelje, zakovani su u svom domu. Ne postoji nijedan lek koji može da dovede do zaustavljanja ili izlečenja HOBP, ali postoje lekovi, poput dugodelujućih antiholinergika, na primer tiotropijum koji smanjuju rizik od pogoršanja bolesti i usporavaju opadanje plućne funkcije.
Pušenje i aerozagađenje kao faktori rizika
U najtežim i terminalnm stadijumima oboleli žive uz aparat za kiseonik i takvih nije mali broj. Samo dva odsto pacijenata sa ovom bolešću nemaju u svojoj istoriji bolesti neki od faktora rizika: dugogodišnje pušenje ili aerozagađenje i kod njih se bolest javlja kao posledica genetski nasleđenog deficita jednog enzima.
Zamaranje kao upozoravajući simptom
Poseban problem je kasno javljanje lekaru, jer pacijenti, mahom pušači, smatraju da je normalno da zbog toga što puše kašlju, iskašljavaju, imaju kratak dah… Međutim, prvi i osnovni simptom da posumnjaju na ovu bolest je – zamaranje. Pacijenti na zamaranje dugo ne obraćaju pažnju, govoreći sebi da je to umor od posla, vremena ili lošeg sna, ali primete, na primer, da su prošle godine mogli stepenicama da se popnu na drugi sprat, a sada im je problem da dođu i do prvog sprata ili da se zamaraju već po ravnom terenu. Postoje dva oblika HOBP: pacijenti koji imaju emfizem i koji se uglavnom žale na zamaranje, otežano disanje pri najmanjim fizičkim aktivnostima. Druga grupa bolesnika ima simptome u vidu svakodnevnog kašlja, iskašljavanja, otežanog disanja, oticanja potkolenica. U fazama pogoršanja koja su najčešće izazvana virusnim ili bakterijskim infekcijama, ovi bolesnici dobijaju jake napade gušenja, otežanog disanja, iskašljavanja zamućenog sadržaja. Bolest nastaje zbog kumulativnog dejstva duvanskog dima i dugogodišnjeg pušačkog staža i HOBP se smatra bolešću starijeg životnog doba.
Redovna terapija i fizička aktivnost
Lekovi su potrebni za obe grupe bolesnika koja je doživotna. Bolest se ne može izlečiti, ali se može usporiti svakodnevnim uzimanjem terapije koju je odredio lekar i održavanjem fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost ovim pacijentima je neophodna, umerena i dozirana ali koja mora biti svakodnevna.
PRIMED 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma.
PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju:
astmu,
bronhitis,
alergijski rinitis,
sinuzitis,
hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP),
pušački kašalj. Aktivni sastojci preparata pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima.