Saveti osobama alergičnim na ambroziju.

Svake godine krajem avgusta veliki broj stanovnika suočava se sa neprijatnim simptomima alergije na ambroziju. Simptomi su najčešće kijanje, svrab nosa i očiju, curenje iz nosa, kašalj. U težim slučajevima udisanje polena ambrozije može izazvati asmatični napad.
Šta je ambrozija?
Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja može da proizvede čak do milijardu čestica polena. Sredinom avgusta je u svom punom cvatu. Cvetovi ambrozije sazrevaju i optuštaju polen. Vrućina, vlaga i vetar doprinose širenju polena. Polen može putovati i preko 50 km. Najveća koncentracija u vazduhu je tokom dana, od 10-16 časova. Kiša i niske temperature umanjuju otpuštanje polena.
Neobrađene njive pune ambrozije
Ambrozija raste u ruralnim oblastima, na neobrađivanim njivama, ali i u gradskoj sredini na zapuštenim oblastima. Seme ambrozije koje pada na zemlju može mirovati godinama, a čim dobije povoljne uslove razviće novu biljku.
Atopičari posebno osetljivi
Osobe atopijske konstitucije imaju vrlo osetljiv imuni sistem, te njihov organizam veoma burno reaguje na inače za druge ljude bezopasne čestice kao što je polen. Kada osoba skolina alergijama udahne polen-alergen, imuni sistem započnje odbranu od štetene materije. Među osobama alergičnim na polen čak 70% je alergično baš na ambroziju.
Dijagnoza alergije na ambroziju
Dijagnoza se postavlja jednostavnim, bezbolnim kožnim testovima.
Saveti alergičnim na ambroziju
Ako ste utvrdili alergiju na ambrozuju evo nekoliko saveta:
– pre početka cvetanja počnite sa preventivnom terapijom koju će vam prepisati lekar. Terapiju koristite redovno. Ako je u pitanju alergijski rinitis intranazalni kortikosteroidi su najmoćniji lek. Oni se nekada prepisuju kao jedina terapija, a nekada se kombinuju sa antihistaminicima, antileukotrijenima, kapima za nos (dekongestivima), kapima za oči.
-ako je u pitanju alergijska astma, redovna preventivna terapija je izuzetno važna. Inhalacioni kortikosteroidi su lekovi koji se uzimaju putem pumpica, diska, turobhalera. Ovakvi lekovi nemaju sistemskih efekata kao oralni kortikosteroidi, jer deluju diretno na pluća. Nekada su kombinovani sa dugodelujućim bronhodilatatorima. Uz sebe uvek treba imati i pumpicu za otklanjanje simptoma, tj brzodelujući bronhodilatator.
-održajavte higijenu disajnih puteva
-pratite koncentraciju polena u vazduhu
-najbolji način je izbegavanje polena, ali to je u praksi često nemoguće
-planirajte odlazak na more ili planinu, jer je ambrozija najprisutnija u kontinentalnom području
-ako ste alergični samo na polen ambrozije razmislite o imnunoterapiji.
PRIMED 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju: astmu, bronhitis, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, alergiju, pušački kašalj. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i na taj način ublažavaju simptome alergije.