Noćni napadi astme

Ponekad se napadi astme javljaju isključivo u toku noći, dok preko dana osoba nema nikakvih problema sa disanjem.
Postoji nekoliko razloga, među kojima su izloženost alergenima (prašina i grinje iz posteljine, dušeka, jastuka), hlađenje i isušivanje vazdušnih puteva tokom noći, položaj u kojem spavamo, nivo hormona koji prati naš unutrašnji časovnik, i činjenica da spavanje samo po sebi menja naše disajne funkcije.
Astma je ozbiljno zdravstveno stanje koje mora da se prati i leči, ali ponekad ni osobe koje pate od astme nisu svesne da napadi mogu da se dese i noću, sve dok se tako nešto ne desi.
Nedostatak sna dodatno ugrožava obolele
Simptomi kao što je stezanje u grudima, kratak dah, kašalj i vizing tokom noći spavanje čine praktično nemogućim. Astma tako utiče na svakodnevni život, a nedostatak sna dodatno pogoršava stanje, čineći obolelog umornim i nervoznim, što samo dodatno otežava držanje bolesti pod kontrolom i preko dana. Dešava se da osobe koje imaju problema sa noćnom astmom u toku dana nemaju nikakvih problema sa disanjem
Okidači noćnih napada astme
Dok spavamo, disajni putevi se sužavaju, što otežava disanje. To može da bude okidač za kašalj tokom noći, koji onda dodatno sužava disajne puteve.
Sinusitis je stanje koje se često javlja uporedo sa astmom, a pojačana sekrecija može biti okidač za astmu, ukoliko postoji preosetljivost disajnih puteva.
Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od nokturalne astme poteškoće sa disanjem imaju nakon četiri do šest sati provedenih u snu, što bi značilo da postoji ‘unutrašnji okidač’ za ove napade.
Noću je obično svežije, a ukoliko u prostoriji u kojoj se spava radi i klima uređaj, disajni putevi se hlade, a to u kombinaciji sa suvim vazduhom može da izazove napad astme.
Bronhijalni spazam može da izazove i refluks, odnosno gorušica, vraćanje želudačne kiseline u larinks, stomačna kiselina onda iritira ezofagus, i disajni putevi se sužavaju.
Lečenje noćnih napada astme
Ne postoji lek specijalno namenjen ovom stanju, ali generalno, lekovi koji se koriste protiv astme mogu da ublaže zapaljenske procese i spreče napade astme i u snu. Važno je samo da se pokrije ceo vremenski opseg, pa su zato dobar izbor bronhodilatatori sa produženim delovanjem, koji će omogućiti da inhalacija pred spavanje ima duže dejstvo, tako da se spreči spazam bronhija tokom noći.
Mogu pomoći i inahalacije odgovarajućim koritkosteroidima sa odloženim delovanjem, koje propisuje lekar.
PRIMED 2 diši lako je prirodni preparat na abzi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju:
astmu,
bronhitis,
alergijski rinitis,
sinuzitis,
hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP),
pušački kašalj.
Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.