Uzroci hronične opstruktivne bolesti pluća

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je čest respiratorni problem. U ubedljivo najvećem broju slučajeva HOBP javlja se kod dugogodišnjih pušača. Retko, može da nastane i kod nepušača koji su bili izloženi drugim štetnim materijama.

HOBP se obično javlja kod starijih od 40 godina, koji su makar u nekom periodu života bili pušači. Sa povećanjem broja godina pušačkog staža povećava se rizik za pojavu HOBP. Takođe, udruženost drugih respiratornih problema (npr. astma) i pušenja dodatno povećava rizik.

Profesionalna izloženost isparenjima koja se udišu u dužem vremenskom roku takođe može da bude uzrok oštećenja disajnih puteva. Pored profesionalne izloženosti, prisustvo različitih zagađenja u vazduhu u životnom okruženju predstavlja jedan od faktora rizika za pojavu HOBP.

Pored spoljašnjih faktora koji svoje štetno dejstvo ispoljavaju pri izlaganju organizma uglavnom u dužem roku, postoje i neki genetski faktori koji uslovljavaju pojavu HOBP. Kod određenog procenta osoba (oko 5%) postoji nedostatak proteina koji se naziva alfa-1-antitripsin. Nedostatak ovog proteina dovodi do oštećenja i propadanja međualveolarnih prostora u plućima. Pored pluća, nedostatak ovog proteina se odražava i na funkciju i građu jetre.

HOBP nije zarazna bolest, iako je praćena simptomima kao što je kašalj i iskašljavanje, obično prisutnih kod respiratornih infekcija. Svakako, postojanje oštećenja bronhija i alveola sa nakupljanjem sekreta pogoduje razvoju mikroorganizama i infekcije disajnih puteva.

Kada je u pitanju postavljanje dijagnoze, ne postoji jedinstveni test kojim se otkriva HOBP. Dijagnoza se uglavnom zasniva na kliničkom pregledu, spirometriji i podacima iz anamneze. Takođe, mogu da se koriste i vizualizacione metode, kao što je rentgen ili CT snimanje, posebno kod postojanja sumnje na prisustvo nekog drugog procesa u plućima.

PRIMED 2 je prirodna formula na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma. Ispoljava povoljno dejstvo na ceo respiratorni sistem, kod dece i odraslih.

Posebno blagotvorno deluje kod disajnih tegoba koje prate

  • astmu,
  • bronhitis,
  • alergijski rinitis,
  • sinuzitis,
  • hroničnu opstruktivnu bolest pluća
  • pušački kašalj.