Noćni kašalj, simptom bronhitisa!

Dugotrajan kašalj ili noćni kašalj mogući su znaci akutnog bronhitisa. Akutni bronhitis jedna je od najčešćih bolesti koja otežava život mnogim ljudima i deci, naročito  u zimskim mesecima. Po pravilu nastaje nakon virusne infekcije i vrlo ga je teško sprečiti.
Klinička slika akutnog bronhitisa
Pod akutnim bronhitisom podrazumeva se upala sluznice bronhija. Nastali sekret oblaže sluznicu bronhija i njihove male ogranke. Akutni bronhitis praćen je  kašljem, otežanim disanjem, produkcijom gustog sekreta, ponekad povišenom temperaturom i opštom iscrpljenošću. Glavni simptom akutnog bronhitisa je kašalj. U početku se javlja suvi, nadražajni kašalj koji je posebno uznemirujuć noću jer ometa san. Nakon dva-tri dana počinje bronhijalna sekrecija, gusti sekret se pojačano luči pa suvi kašalj prelazi u produktivni, odnosno dolazi do uklanjanja gustog sekreta iz donjih disajnih puteva. S obzirom na to da kao posledica upalne reakcije nastaje uglavnom gusti sekret, cilije na sluzokoži se slabije pomeraju, mukocilijarni klirens je narušen, a uklanjanje sekreta je  nedovoljno. Već upaljene i otečene bronhije postaju neprohodne zbog gustog sekreta, a disanje je sve teže. Ovo može dovesti do bolnih napadaja kašlja, koji posebno iscrpljuju pacijenta.
Lečenje akutnog bronhitisa
Lečenje bronhitisa u nekomplikovanim slučajevima je po pravilu samo simptomatsko i usmereno je na ublažavanje kašlja. Preporučuje se obilno uzimanje tečnosti (čajevi, sokovi, voda) i biljnih sirupa za iskašljavanje, kao i mirovanje dok se temperatura ne normalizuje.
Ako je kašalj izrazito nadražajan i suv, prvih nekoliko dana, preporučuje se uzimanje preparata za smirivanje suvog kašlja na bazi belog sleza i islandskog lišaja. Kada počne iskašljavanje, može se koristiti sirup za iskašljavanje.
U slučaju jačeg kašlja, otežanog disanja, lošeg opšteg stanja obolelog i jako povišene temperature, potrebno je javiti se doktoru koji bi procenio potrebu za upotrebom antibiotika, kao i da se otkloni sumnja u postojanje upale pluća.
Upotreba antibiotika samo po proceni lekara
Kod običnog virusnog bronhitisa (normalni leukociti, CRP, SE) antibiotik obično nema nikakve koristi, pa bi trebalo izbegavati “rutinsku” primenu antibiotika.
U lečenju akutnog bronhitisa tradicionalno se koriste ljekovite biljke, bršljan, timijan, jagorčevina i sl. Kombinacija bršljana i timijana izuzetno je efikasna u olakšavanju iskašljavanja. Gusti sekret se smanjuje, mišići bronhija se opuštaju, a upala se smiruje. Bršljan i timijan u kombinaciji deluju sinergistički, odnosno deluju bolje nego što bi svaki delovao posebno.
Uzroci nastanka bronhitisa?
Uzročnici akutnog bronhitisa u više od 80 posto slučajeva su virusi. On se obično nadovezuje na neku akutnu “prehladnu” bolest gornjih disajnih puteva, kao što su kijavica, upala ždrela ili grkljana, a uzročnici su razni respiratorni virusi. Bakterijski bronhitisi su retkost i obično nastaju nakon virusne upale, kao komplikacija, kada se na sluznicu oštećenu virusima nasele bakterije. Bronhitis može biti i hroničan, a uzroci su mu mineralna ili biljna prašina, kao i hemikalije, a najrasprostranjeniji uzročnik hroničnog bronhitisa je duvanski dim!
primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma. Preparat se preporučuje osobama u toku lečenja akutnog bronhitisa jer preparat olakšava iskašljavanje i eliminaciju gustog sekreta iz disajnih puteva. Aktivni sastojci preparata razgrađuju gusti bronhijalni sekret, omekšavaju ga i na taj način olakšavaju njegovo iskašljavanje. Izbacivajem sekreta ubrzava se ozdravljenje i oporavak nakon bronhitisa  i smanjuje se rizik od nastanka upale pluća, kao najozbiljnije komplikacija akutnog bronhitisa.