Dok je toplog vremena biće i alergija!

Sa toplijim vremenom, nažalost, stižu i problemi poznati kao alergija na polen. Problemi sa polenom se javljaju kako u proleće, tako i u leto i na jesen. Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, može da ih bude približno milion u jednom kubnom metru vazduha. Svake godine raste broj stanovnika naše planete koji pati od nekog oblika alergijske reakcije na polen. Javlja se crvenilo konjuktiva očiju, otok očnih kapaka, suzenje očiju, curenje nosa, kijanje, nadražajni kašalj i slični neprijatni simptomi. Polen drveća ima najveću koncentaciju u vazduhu u toku marta i aprila. Polen trava od maja do jula. Polen korova koji je i najagresivniji buja u vazduhu od kraja jula do oktobra.

Koje su mere zaštite od pojave alergije na polen?

Osobe koje su alergične na polen moraju zaštititi sluzokožu nosa preparatom koji im je propisao lekar najmanje 15 dana pre vremena cvetanja biljke na čiji su polen alergični. To su uglavnom oralni antihistaminici ili kortikosteroidni preparati u vidu kapi za nos. Na taj način se sprečava pojava neprijatnih simptoma ili se njihova pojava značajno ublažava. Lekari upozoravaju na to da se terapija protiv alergije mora uzimati redovno, kako je propisano, da bi pacijenti bili zaštićeni tokom čitavog dana.

Koncentracija polena u vazduhu, najveća je ujutru, pa se u tom periodu ne savetuje provetravanje stana, kao ni izlazak u prirodu. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje. Vreme s padavinama ide na ruku osobama alergičnim na polen, jer takvo vreme snižava koncentracije polena u vazduhu. Najveće koncentracije polena u vazduhu su pre podne kada je sunčano i vetrovito vreme. Posle podne, u kasno veče i posle rose ili kiše treba ići u šetnju i provetravati prostorije. Takođe lekari preporčuju da se od 11 sati do kasnih popodnevnih sati otvaraju prozori u domovima. Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.

Često, osobe koje imaju neprijatne simptome ne znaju da imaju problem sa alergijom, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kijanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju grip ili prehladu. To se svakako mora proveriti pregledom kod lekara specijaliste, najbolje alergologa ili otorinolaringologa.

Poleni drveća su aktuelni do kraja aprila, nakon čega slede poleni trava, pa zatim korova, koji su i najagresivniji..Ono što ovih dana najviše muči alergične osobe je polen ambrozije, koji je počinje da bude aktivan i trajaće do jeseni.

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma koji se preporučuje osobama obolelim od alergije. Njegovi aktivni sastojci deluju na nivou sluzokože, smanjuju njenu preosetljivost na alergene iz vazduha i na taj način ublažavaju simptome alergije. Preparat je 100% prirodan, nema nikakvih zabeleženih neželjenih efekata. Pogodan je za dugotrajnu upotrebu, u kontinuitetu, kao i u cilju prevencije pojave neželjenih simptoma alergije.