Promuklost kao simptom alergije!

PROMUKLOST je gotovo uvek prateći simptom alergije, a nekada je i prvi znak alergijske reakcije. Promene u glasu se često javljaju u periodima intenzivnog cvetanja ambrozije, a pacijenti koji pate od alergije se specijalistima otorinolaringologije često javljaju i zbog kijavice, curenja iz nosa, peckanja očiju koji su, takođe, prateći simptomi ove alergije.

Do promuklosti može da dovede i svako zapaljenje, otok, polip, dobroćudna ili zloćudna promena na glasnicama, iritacija,povreda ili zloupotreba glasa. Nekad promuklost mogu da prate i zamor pri govoru, bol u mišićima vrata grudnog koša zbog naprezanja pri govoru, otežano disanje ili otežano gutanje.

Poželjno je javiti se lekaru specijalisti, ako je promuklost praćena otežanim disanjem, gutanjem ili zamorom pri govoru. Sve ove promene mogu jasno da se vide na pregledu koji podrazumeva pregled stanja glasnica i njihove pokretljivosti, odnosno grkljana, koji se izvode pomoću laringealnog ogledala, direktoskopa, fiberoptičkog nazofaringolaringoskopa ili stroboskopa.

U zavisnosti od uzroka promuklosti potrebno je uraditi ultrazvučni pregled vrata i štitaste žlezde, pregled kod gastroenterologa, alergološki test, radiološki pregled pluća, a ponekad i CT dijagnostiku.

Najčešći uzrok promene u glasu je akutni laringitis ili akutno zapaljenje glasnica koje prati virusne infekcije respiratornog trakta, često praćeno povišenom temperaturom, kijavicom, curenjem iz nosa, kašljem.

Glas je promenjen, tih, grub, a tegobe najčešće ne traju duže od pet do sedam dana. Akutni laringitis može da se manifestuje samo promuklošću bez propratnih simptoma infekcije .Leči se mirovanjem, poštedom glasa, inhalacijama, antinflamatorinim lekovima i najčešće nema potrebe za antibiotskom terapijom.

Osim respiratornih infekcija i alergije, svaka iritacija glasnica duvanskim dimom, zagađenjem, prašinom, nepravilnom i prekomernom upotrebom glasa, kao i dugotrajni kašalj dovešće do promuklosti.

Ukoliko promuklost traje dugo, na glasnicama nastaju promene kao što su čvorići, polipi, otoci, krvarenja. Neke od ovih promena mogu spontano da prođu ukoliko se glas štedi i pravilno koristi, izbegavaju iritacije i leče alergije.

Ukoliko tegobe traju, potrebno je da se uradi laringomikroskopski pregled u opštoj anesteziji. Na taj način se uklanjaju promene sa glasnica i drugih delova grkljana. Sve promene se šalju na patohistološki pregled, što daje konačnu dijagnozu i smernice za dalji tok lečenja.

primed-2Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma koji efikasno ublažava simptome različitih vrsta alergija, na polen, prašinu, ambroziju… Ublažava tegobe koje nastaju kao posledica alergije: kijavicu, curenje nosa, peckanje u grlu, očima, promuklost… Aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost sluzokože na alergene iz vazduha. Pored toga, preparat doprinosi lakšem izbacivanju i eliminaciji sekreta iz disajnih puteva.