Virusne upale pluća

Niske temperature, neodgovarajuće oblačenje, ishrana oskudna vitaminima, oslabljen imunitet, nedovoljno sna, a ponajviše boravak u pregrejanim prostorima u kojima boravi mnogo ljudi, u zimskim danima su glavni krivci za povećan broj respiratornih infekcija i upala pluća.
Adenovirus najčešći uzročnik
U ovo doba godine povećan je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, koje uvek mogu da izazovu upalu pluća. One najčešće počinju kao virusne, a kasnije se zakomplikuju kao bakterijske infekcije.Trenutno je adenovirus najčešći krivac za povećan broj upala pluća, koje pacijenti neretko preleže na nogama. Javljaju se lekaru sa visokom temperaturom koja prelazi 38 stepeni Celzijusovih, jakim kašljem, kijanjem, malaksalošću, gubitkom apetita…
Osobe pod povećanim rizikom
Najveći rizik da obole od upale pluća imaju stariji od 65 godina. Zatim, astmatičari, osobe obolele od hronične opstruktivne bolesti pluća, srčani i bubrežni bolesnici, oni koji imaju problema sa jetrom, narušen imunitet kao i dijabetičari.
Kada se treba javiti lekaru
Ako i posle tri dana uzimanja antipiretika i mirovanja u kući povišena temperatura ne pada, a kašalj se pojačava, ili se pojavi bol u grudima, naročito pri disanju (kao ubod igle), obavezan je odlazak pulmologu. Lekar će poslušati pluća i odratiti rendgenski snimak pluća i biohemijski nalaz krvi.
Upala pluća najčešće traje sedam dana, ali je pacijent, ukoliko se pridržava prepisane terapije, izlečen posle dve nedelje. Veoma je važno pridržavati se terapije i ne prestajati sa lekovima na svoju ruku, ako osetimo da nam je malo bolje, jer se bolest u tom slučaju može vratiti. Terapija podrazumeva antibiotike, antipiretike i lekove za iskašljavanje.
Pored ovoga, obolelom se savetuje obavezno da jede jaču hranu, domaća pileća supa je zapravo najbolji prirodni lek u ovoj situaciji, ali i da uzima čajeve i dosta tečnosti. Upala pluća veoma je ozbiljno oboljenje i ako se ne leči adekvatno, njene komplikacije mogu da dovedu i do smrtnog ishoda, posebno kod starije populacije.
PRIMED 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma.
PRIMED 2 se preporučuje u slučaju:
astme,
bronhitisa, i upqle pluća
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima.