Ubrzajte oporavak od gripa!

Nedavna studija koji su obavili stručnjaci sa Jejl univerziteta, pokazala je da za brzi oporavak od gripa, kao i od bilo koje druge respiratorne infekcije, važe tri pravila: ishrana koja obiluje mastima i proteinima (keto dijeta), parenje u zagrejanom kupatilu i ispiranje grla i nosa slanim rastvorom.
Naravno da je uz ove mere potrebno se pridržavati i svih dobro proverenih saveta za oporavak – što više mirovanja, tečnosti, obaranje temperature kada pređe 38,5 stepeni i održavanje prohodnosti disanih puteva na nos kapima.
Ishrana koja ubrzava oporavak organizma
Ishrana koja obiluje mastima i proteinima ili keto dijeta, prema američkim naučnicima, vrlo blagotvorno deluje na imunitet i na proizvodnju T-ćelija. Ovaj tip ishrane znači da se unosi što više mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, orašastih plodova, a što manje ugljenih hidrata. Na imuni sistem deluje povoljno, jer ubrzava metabolizam i pomaže da se organizam efikasnije izbori sa virusom.
Tuširanje vrućom vodom
Tuširanje vrućom vodom u zaparenom kupatilu podstiče disajne puteve i ublažava bolove u kostima i mišićima. Svaki put kada se preznojite, istuširajte se što toplijom vodom, a pre toga zagrejete i naparite kupatilo. Istraživači tvrde, da ovo ne samo da olakšava simptome gripa, već i ubrzava oporavak, jer jača organizam.
Slani rastvor olakšava disanje
Da biste olakšali disanje na zapušen nos, ublažili slivanje sekreta i bol u grlu, upotreba troprocentnog slanog rastvora može da ima pozitivni učinak. Ova tečnost, koju svako može da napravi u kućnim uslovima, deluje antibakterijski i antiseptično i sprečava da se razvije bakterijska infekcija. Imunolozi sugerišu da ispiranje grla i nosa slanim rastvorom može da uspori dalje prenošenje virusa gripa.
Primed 2 diši lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i prirodnog kalcijuma. Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva.