Glavobolja kao simptom upale sinusa.

Dugotrajna zapušenost nosa i curenje posle infekcije gornjih respiratornih puteva kod 20-40 odsto pacijenata dovedu i do akutne upale sinusa. Sinuzitis kod mnogih obično nastaje naglo. Jedan od neprijatnih simptoma ove upale su i bolovi u glavi veoma jakog intenziteta, koji ometaju normalno funkcionisanje.

Glavobolja kao simptom upale sinusa.
Bol u glavi koji nastaje zbog upale u većini slučajeva jednostran i lokalizovan u regiji sinusa koji je zahvaćen zapaljenjskim procesom. Najčešće je to u čeonoj regiji, regiji gornje vilice, ili u korenu nosa, i oni su bolno osetljivi na pritisak prstima. Pacijenti sinusogenu glavobolju opisuju kao osećaj punoće ili pritiska, koji se pojačava prilikom promene položaja glave, najčešće prilikom saginjanja. Kada dođe do upale sinusa, sluznica je otečena, a sinusna šupljina u većoj ili manjoj meri ispunjena sekretom. Upala i otok onemogućavaju prirodnu drenažu sinusa u nosne hodnike i to dovodi do osećaja bola koji traje dok se upala sinusa ne izleči i ne uspostavi “dobra ventilacija”.
Glavobolja i malaksalost mogu da se jave odmah na početku upale, a prati ih zapušenost i curenje nosa, iscrpljenost, gubitak apetita, ali i povišena telesna temperatura. Glavobolja je uglavnom konstantan problem koji sa pogoršanjima ili poboljšanjima može da traje i godinama.
Lečenje akutnih i hroničnih sinusitisa
Kod hroničnih formi upale sinusa tegobe traju duže od 12 nedelja, simptomi su blaži, ali dugotrajni i to sa povremenim pogoršavanjima. Za lečenje akutnih sinuzitisa koriste se vazokonstriktorne kapi ili sprejevi za nos. Ukoliko se brisom nosa potvrdi bakterijski ili gljivični uzročnik, propisuju se antibiotici i antimikotici. U slučajevima kada postoji i alergijska komponenta, u terapiju se dodaju i lekovi protiv alergije. U međuvremenu, dok lečenje traje, mogu se koristiti i analgetici koji će smanjiti osećaj bola. Hronične forme sinuzitisa leče se i hirurški, pogotovo ako pacijent ima devijaciju nosne pregrade ili polipe u nosu i sinusima.
Toaleta nosa deo svakodnevnice
Osobe koje imaju česte upale sinusa trebalo bi da povedu računa i sluznicu nosa ispiraju mlakim fiziološkim rastvorom ili sprejevima sa pantenolom. Takođe, treba voditi računa i o oralnoj higijeni, jer i bakterije sa zuba mogu da prodru u sinus i dovedu do zapaljenja.
PRIMED 2 DIŠI lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma. Preparat se preporučuje obolelima od: astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa i sinusitisa. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju simptome alergije.
PRIMED 2 stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma