Šta je alergija i kako nastaje?

Alegrija nastaje kao posledica prekomernog i nepravilnog odgovora našeg imunološkog sistema. Imunološki sistem u određenim situacijama reaguje prekomerno na neke bezazlene stimuluse, kao što su čestice prašine ili bilo koji drugi faktor koji inače ne izaziva nikakvu reakciju organizma.

Kod preosetljivih, čak i ove bezazlene materije mogu da prouzrokuju veoma burnu reakciju praćenu različitim simptomima.

Kada se radi o alergijskom rinitisu, dominantna je pojava simptoma vezanih za gornje respiratorne organe. Najčešći alergeni ili “okidači” alergijske reakcije su polen biljaka, čestice prašine, grinje, buđ, perut kućnih ljubimaca, itd.

Karakteristika alergija je postepen razvoj od prvog prema svakom narednom kontaktu. Znači, osoba pri prvom kontaktu ne mora da ispolji nikakvu reakciju, ali, vremenom, usled kontinuirane izloženosti počinju da se javljaju simptomi preosetljivosti.

Simptomi alergijskog rinitisa uključuju pojačanu sekreciju, curenje i zapušenost nosa, kijanje, a ponekada je prisutna manje ili više izražena glavobolja, obično kao posledica uporedne upale sinusa, kao i suzenje očiju. Svrab u predelu nosa i očiju je takođe moguć.

U postavljanju dijagnoze značajan je podatak o karakterističnim simptomima preosetljivosti. U laboratorijskim analizama krvi može se utvrditi prisustvo antitela koji ukazuju na alergijsku komponentu.

Testovi preosetljivosti na koži omogućavaju da se istovremeno ispita reakcija na veći broj poznatih alergena.

Tretman zavisi od izraženosti i ozbiljnosti simptoma. Iako sam po sebi, alergijski rinitis nije ozbiljno oboljenje, ono može značajno da remeti obavljanje svakodnevnih aktivnosti, tako da se uglavnom preduzima lečenje u cilju uklanjanja simptoma.

Antihistaminici su lekovi koji smanjuju oslobađanje histamina, glavnog medijatora alergijske reakcije. Uglavnom čine osnovu većine pristupa tretmanu alergijskog rinitisa. Lokalno se primenjuju različiti proizvodi koji deluju na smanjenje zapaljenske i alergijske reakcije, čime se poboljšava prohodnost nosa i olakšava disanje.

Imunoterapija je poznata i kao hiposenzibilizacija, a podrazumeva kontinuirano izlaganje minimalnoj dozi alergena, u cilju navikavanja organizma na njegovo delovanje i smanjenja reakcije preosetljivosti.