Oboleli od astme češće pate od hroničnog sinusitisa.

Ako vam je nos zapušen ili curi, osećate pritisak na licu ili kašljete, to sve mogu biti znakovi da imate upalu sluznice nosa i sinusa – rinosinuzitis, ili samo sinusitis, kako češće ovo oboljenje zovu. Sinusi su šupljine unutar kostiju lica i sadrže sluz, koja pomaže da se vazduh koji udišete zagreje, navlaži i filtrira. Kada zbog nekog određenog razloga dođe do blokiranja normalnog protoka sluzi može nastati infekcija. Postoje akutni i hronični sinuzitis. Akutni sinusitis traje najčešće oko 10 dana, ali nikad više od 4 nedelje, dok se hronični sinusitis karakteriše trajanjem simptoma duže od 12 nedelja i pored primene terapije. Oboleli od alergijskog rinitisa ili astme češće pate i od hroničnog sinuzitisa, zato što postoji stalna upala disajnih puteva. Sinuzitis može biti uzrokovan i infekcijom, gljivicana, devijacijom nosne pregrade, nazalnim polipom ili u retkim slučajevima oslabljenim imunskim sistemom obolelog. Ako imate simptome u vidu bolnog pritiska u obrazima i čelu, kijavice, slivanja sekreta iz nisa u grlo, kašlja, otežanog disanja i drugih tegoba javite se lekaru.
Simptomi sinuzitisa
Simptomi sinuzitisa, bilo da su akutni ili hronični, često se razvijaju posle prehlade ili tokom težih ili aktivnih simptoma alergijskog rinitisa. Najočigledniji znak sinusitisa je bolan pritisak u obrazima i čelu. Ostali simptomi uključuju:
Žuto-zeleni gust sekret iz nosa
Slivanje nosnog sekreta u grlo
Kašalj
Gušenje
Otežano disanje
Zubobolja
U slučajevima akutnog sinuzitisa može se razviti groznica.
Lečenje sinustisa zavisi od uzroka
Terapija sinuzitisa zavisi od uzroka, težine i trajanja simptoma. Oko 70% ljudi sa akutnim sinuzitisom se oporavi bez plekova. Ako je uzrok sinuzitisa bakterijska infekcija, lečenje antibiotikom može skratiti trajanje akutnog sinusitisa i smanjiti težinu simptoma. Ostale opcije u lečenju akutnog sinuzitisa su: dekongestivi ili sprejevi za nos mogu ublažiti simptome i olakšati oticanje sekreta, za dreniranje sinusa slan rastvor pomaže, dovoljan unos tečnosti je jako bitan tokom upale sinusa. Možete koristiti lekove protiv upale i bolova, kao što su aspirin, paracetamol ili ibuprofen. Pored lekova, osobe sa sinusitisom olakšavaju disanje inhalacijom vrućeg i vlažnog vazduha, ili ispirajanjem nosne šupljine slanim rastvorima.
Hronični sinusitis
Hronični sinuzitis najčešće nije uzrokovan bakterijskom infekcijom, tako da tretiranje stanja antibiotikom obično ne pomaže. Ako znate da je upala sinusa alergijskog porekla izbegavajte aktivnosti i mesta koja mogu otežati vaše simptome.
· Intranazalni sprejevi koji sadrže kortikosteroide mogu biti prikladni za korišćenje tokom hroničnog sinuzitisa.
· Ukoliko je uzročnik upale sinusa gljivica lekar vamo može propisati antigljivični lek (fungicid).
· Ukoliko je hronična upala sinusa alergijskog porekla izbegavanje izlaganja alergene može sprečiti ponovnu pojavu upale ili sprečiti potrebu za operacijom sinusa.
Ukoliko su lekovi nedelotvorni endoskopska operacija sinusa može biti opcija.
Operacija je uvek poslednja opcija
Operacija sinusa nije trajno rešenje. Nažalost, većina pacijenata koji se podvrgnu operaciji sinusa i dalje će biti potreban medicinski tretman kako bi se sprečio povratak hroničnog sinusitisa.
PRIMED 2 diši lako je prirodni preparat na bazi meda i kalcijuma. Preparat se preporučuje obolelima od: astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa i sinusitisa. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju simptome alergije.
PRIMED 2 stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma