Vrste sinuzitisa i njihovo lečenje

Sinusi predstavljaju šupljine unutar kostiju lica koje okružuju nosnu šupljinu. Sinusi, između ostalog doprinose formiranju glasa (rezonantne šupjine) i kondicioniranju vazduha koji prolazi kroz gornje disajne puteve (zagrevanje, vlaženje).

Sinuzitis (Sinusitis) predstavlja zapaljenje sluzokože koja oblaže sinusne šupljine. Uzročnici sinuzitisa mogu biti virusi, bakterije i gljivice.

Virusni sinuzitis uglavnom je izazvan istim virusima koji uzrokuju prehladu i druge respiratorne infekcije. U toku zapaljenja dolazi do otoka sluzokože koji remeti normalnu drenažu (pražnjenje) sekreta iz sinusnih šupljina u nosnu šupljinu i ždrelo. Nakupljanje sekreta u sinusnim šupljinama pogoduje razvoju bakterijske ili gljivične infekcije, koje dalje pogoršavaju otok sluzokože i zadržavanje sekreta.

Pored infektivnih uzročnika, sinuzitis može biti posledica alergije. U ovom slučaju, otok sluzokože i nakupljanje sekreta je uzrokovano alergijskom reakcijom.

Upala sinusa može imati različit tok. Razlikuju se akutni i hronični sinuzitis.

Akutni sinuzitis traje do nekoliko nedelja, javlja se obično u sklopu drugih respiratornih infekcija i prolazi bez posledica.

Dijagnoza hroničnog sinuzitisa se postavlja ukoliko simtomi traju duže od 12 nedelja u kontinuitetu, ili se često ponavljaju.

Simptomi sinuzitisa

 • Bol u predelu sinusa je jedan od čestih simptoma sinuzitisa. Karakteristično za sinuzitis je da se bol pojačava pri saginjanju unapred, usled povećanja pritiska u sinusnim šupljinama.

 • Povećano stvaranje sekreta u nosu. Kod sinuzitisa obično postoji i češća potreba za pražnjenjem sadržaja iz nosa. Ovaj sekret je obično žuto-zelen, ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji. Ukoliko je alergijska komponenta dominantna, sekret može biti providan i sluzav.
  Često postoji i slivanje sekreta niz ždrelo.

 • Otežano disanje na nos i zapušen nos javljaju se usled otoka sluzokože nosa. Zbog nazalne kongestije, obično postoji i smanjen osećaj ukusa.

 • Sinusne glavobolje nastaju usled povećanja pritiska u sinusnim šupljinama. Mogu da se jave i bolovi u predelu uva, obraza, vilice i zuba. Sinusne glavobolje su najvećeg intenziteta u jutarnjim časovima, zbog nakupljanja sekreta u toku noći. Takođe, mogu da se pogoršaju I u toku promene barometarskog pritiska sredine.

 • Iritacije u grlu i kašalj. Slivanje sekreta niz ždrelo može da iritira i provocira kašalj, posebno ukoliko je dugo prisutno.

 • Bol u grlu i promuklost su takođe posledica slivanja sekreta niz ždrelo. Stalno slivanje sekreta iritira i može da uzrokuje otok i upalu sluzokože ždrela, grkljana i glasnih žica.

Pravilan tretman sinuzitisa je neophodan kako bi se akutni sinuzitis sanirao u najkraćem roku. Svako produženo trajanje simptoma i nepravilno lečenje povećava mogućnost razvoja hroničnog sinuzitisa.

Kod alergijskog ili virusnog sinuzitisa savetuje se upotreba degongestanata (sredstava koji smanjuju otok sluzokože nosa), antihistaminika (lekovi koji smanjuju alergijsku reakciju), toplih napitaka, inhalacija i drugih metoda koji poboljšavaju drenažu sekreta iz sinusnih šupljina.

Upotreba antibiotika prema biogramu preporučuje se jedino u slučaju postojanja bakterijske infekcije.

Od prirodnih preparata sa povoljnim dejstvom na infekcije respiratornih puteva preporučujemo upotrebu PRIMED 2 prirodnog preparata.

PORUČITE PRIMED 2 DIŠI LAKO: http://primed2.bronhitis.rs/

PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma.
Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

PRIMED 2 se preporučuje osobama koje imaju:

 • ASTMU,
 • BRONHITIS,
 • ALERGIJSKI RINITIS,
 • SINUZITIS,
 • HRONIČNU OPSTRUKTIVNU BOLEST PLUĆA (HOBP),
 • PUŠAČKI KAŠALJ.