Respiratorne infekcije pogoršavaju simptome astme!

SVAKA prehlada ili grip pogoršavaju simptome hronične bolesti respiratornih puteva. Oboleli od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), alergijskog rinitisa, hroničnog sinuzitisa već imaju narušen imunitet pa kod njih respiratorna infekcija uzrokuje pojavu komplikacija i često bakterijsku superinfekciju. U tom stanju neredovno uzimanje terapije, pušenje, alkohol, neuredna ishrana dodatno iscrpljuju organizam i otežavaju kliničku sliku.
Većina plućnih pacijenata se redovno vakciniše svake godine protiv sezonskog gripa, pa su komplikacije ovih infekcija dosta retke.
Respiratorne infekcije kod hroničnih plućnih bolesnika izazivaju promene u težini simptoma koje imaju. Najčešće dolazi do pojačanog otežanog disanja, pojave gnojavog ispljuvka i povećanih količina šlajma, jakog kašlja, zviždanja u grudima, povišene telesne temperature, a kod rinosinuzitisa zapušen je nos i pojačana sekrecija iz nosa,javlja se bol u predelu sinusa i glavobolje. Zavisno od težine stanja, nekada je potrebno i bolničko lečenje, jer može da dođe do bakterijske upale pluća.
Hronično oboleli od bolesti respiratornih organa moraju da redovno uzimaju propisanu terapiju, izbegavaju veće skupove u zatvorenom prostoru, da rade često provetravanje prostorija, ishrana treba da im je bogata vitaminima i mineralima, a naročito je značajno redovno i pravilno pranje ruku.
Za lečenje hronično obolelih od respiratornih bolesti, u slučaju prehlade ili gripa vrlo često je potrebno uraditi i krvnu sliku sa leukocitarnom formulom, sedimentaciju, C-reaktivni protein da bi se isključila bakterijska infekcija. Nekada je potrebno uraditi i snimak pluća, odrediti nivo kiseonika u krvi, gasne analize uz konsultacije pulmologa ili pneumoftiziologa.
Od velike pomoći je i inhalaciona terapija za brzo otklanjanje simptoma, kao i uključivanje kortikosteroida, a samo po potrebi antibiotika zato što se većinom radi o virusnim infekcijama.
MANjAK KISEONIKA PODLOGA ZA BAKTERIJE
USLED pojačanog lučenja sekreta i slabije ventilacije pluća pacijenti sa hroničnim oboljenjima od disajnih puteva su podložniji bakterijskim infekcijama koje se mogu javiti u toku ili nakon virusne infekcije. Takođe, kod pacijenata sa alergijskim rinitisom, devijacijom nosne pregrade i polipozom nosa dolazi do otežane ventilacije i izbacivanja sekreta, što se može komplikovati bakterijskim zapaljenjem sinusa.
PRIMED 2 DIŠI lako je PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA.
PRIMED 2 DIŠI LAKO se preporučuje u slučaju:
astme,
bronhitisa,
alergijskog rinitisa,
sinuzitisa,
hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP),
pušačkog kašlja.
Aktivni sastojci preparata podstiču razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.
Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma. Sa taj nači preparat smanjuje rizik od nastanka superinfekcija i olakšava oporavak od gripa i drugih virusnih infekcija.