Alergije i sinuzitis

Sinuzitis i alergijski rinitis mogu imati neke zajedničke simptome, iako se u osnovi ova dva problema razlikuju.

Alergijski rinitis nastaje kao posledica prekomerne reakcije imunološkog sistema na alergene iz vazduha. Alergeni su obično neškodljive materije koje kod preosetljivih osoba izazivaju pojavu simptoma alergijskog rinitisa.

Sinuzitis predstavlja zapaljenje sinusnih šupljina, najčešće izazvano virusima.

Oba ova problema praćena su upalom nosne sluzokože i pojavom simptoma kao što su curenje i zapušen nos, nekada i poremećajem opšteg stanja.

Alergije se mogu razviti u bilo kom periodu života. Iako najčešće počinju u dečijem dobu, često se dešava da i u odraslom uzrastu dođe do pojave preosetljivosti. Kijanje, curenje nosa, zapušen nos, suzenje očiju i svrab u predelu očiju su karakteristični simptomi alergijskog rinitisa.

Kod sinuzitisa postoje obično nazalna kongestija sa slivanjem sekreta prema grlu, glavobolja, a može da se javi i bol u predelu obraza, povišena temperatura i neprijatan zadah. Za razliku od alergijskog rinitisa, kod sinuzitisa se uglavnom ne opisuje suzenje i svrab oko očiju.

Kod alergijskog rinitisa, obično se u tretmanu koriste proizvodi za smanjenje prekomerne reakcije imuniteta, antihistaminici, dekongestanti koji smanjuju zapušenost nosa i olakšavaju disanje kroz nos.

Kod prisutnog sinuzitisa savetuje se odmaranje, veći unos tečnosti, upotreba nazalnih sprejeva koji olakšavaju drenažu sinusa. U slučaju da se razvije bakterijska infekcija, lekar može propisati upotrebu antibiotika.

 

PRIMED 2 JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA.
NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE.

Povoljno deluje kod astme, bronhitisa, alergijskg rinitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća i pušačkog kašlja.