Alergija na polen i astma

alergija na polen


Polen je jedan od najčešćih uzročnika alergijskog rinitisa, kako kod dece, tako i kod odraslih. Najveća učestalost je kod tinejdžera i mladih ljudi, ali se može pojaviti u bilo kom uzrastu. Polen različitih trava i drveća može biti uzrok polenske kijavice, i u zavisnosti od perioda cvetanja u toku godine zavisiće ispoljavanje simptoma.

Preosetljivost na polen i astma mogu istovremeno biti prisutni kod iste osobe. Procenjuje se da kod 20-60% osoba sa astmom postoji i preosetljivost na polen. Uglavnom, izlaganje polenu kod osoba sa astmom može provocirati i pojavu simptoma astme, ili pogoršati već postojeće simptome.

Polen je za većinu ljudi bezopasna materija. Međutim , kod osoba sklonih reakcijama preosetljivosti, udisanje polena dovodi do alergijske reakcije sa pojavom karakterističnih simptoma kao što su kijanje i curenje iz nosa, suzenje očiju, zapušen nos. Takođe, može biti prisutna glavobolja, smanjenje čula mirisa, svrab u predelu nosa i očiju.

Kako alergija na polen utiče na pojavu simptoma astme?

U osnovi polenske kijavice leži reakcija preosetljivosti u toku koje dolazi do oslobađanja histamina, glavnog medijatora reakcija preosetljivosti. Samim tim, može doći do suženja disajnih puteva i smanjenja lumena disajnih puteva, što se manifestuje pojavom gušenja, kašlja, nedostatka vazduha i drugih simptoma astme. Takođe, kada je nos zapušen, dominira disanje na usta. Udisanje vazduha bez prethodne filtracije, zagrevanja i vlaženja, takođe može provocirati astmatični napad.

Kod osoba kod kojih uporedo postoji preosetljivost na polen i astma, u tretmanu veoma je važno voditi računa provocirajućim faktorima oba poremećaja. Izbegavanjem provocirajućih faktora alergijskog rinitisa, kao i blagovremenim tretmanom simptoma, smanjuje se mogućnost pogoršanja astme.

Kao pomoćno sredstvo u tretmanu alergijskog rinitisa i drugih reakcija preosetljivosti na nivou disajnih puteva, odlične rezultate pokazuje preparat PRIMED 2 Diši lako.

PRIMED 2 Diši lako je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma. Redovna upotreba preparata utiče na smanjenje preosetljivosti disajnih puteva na alergene iz vazduha i deluje na njihovo opuštanje, i tima ublažava i pomaže u uklanjanju simptoma alergijskog rinitisa, astme i drugih vrsta preosetljivosti.