Alergija pogoršava simptome astme

Neke osobe sa astmom mogu da imaju prisutnu preosetljivost na različite faktore. Ova preosetljivost neretko dovodi do pogoršanja simptoma astme.

Neki od najčešćih uzročnika alergijskih reakcija kod osoba sa astmom su:

  • Grinje
  • Kućni ljubimci
  • Polen
  • Buđ

Grinje su praktično neizostavni stanovnik domaćinstva, bez obzira na stepen čistoće. Naravno, sprovođenje odgovarajućih higijenskih mera može značajno da smanji njihovo prisustvo, ali praktično je nemoguće održati domaćinstvo potpuno bez grinja.

Simptomi preosetljivosti na grinje uključuju osećaj vizinga u toku usisavanja stana ili brisanja prašine, a javljaju se i u toku noći ili ujutru pred ustajanje.

Kućni ljubimci su takođe jedan od čestih uzroka alergija. Nažalost, jedini način sprečavanja pojave simptoma jeste izbegavanje prisustva kučnih ljubimaca. To je teško izvesti u svim uslovima. Inače, čak i nakon udaljavanja kućnih ljubimaca iz domaćinstva, potrebno je dosta vremena da se eliminišu alergeni.

Polen trava, drveća i cveća su veoma zastupljeni u spoljašnjoj sredini. Posebno se povećava koncentracija polena ukoliko ste blizu šuma, parkova, velikih travnatih površina. Preosetljivost na polen može da se ispoljava sezonski, kao što je slučaj sa najpoznatijom alergijom na ambroziju. Nekada, simptomi preosetljivosti mogu da traju i skoro tokom cele godine.

Buđ je vrsta gljivica koje rastu u vlažnim uslovima. Buđi se razmnožavaju otpuštanjem spora sa njihove površine. Ove spore, udahnute zajedno sa vazduhom čest su uzrok alergija u kućnim uslovima. Kao mera prevencije razmnožavanja buđi, savetuje se smanjenje vlage u stambenom prostoru, često provetravanje, biranje stanova sa dobrim prirodnim osvetljenjem i na sunčanoj strani.

Simptomi alergije uglavnom uključuju kijanje, curenje iz nosa, zapušen nos i suzenje očiju. Ovi simptomi sami po sebi mogu da budu veoma neprijatni. Kod osoba sa astmom, koji već imaju problem sa suženjem disajnih puteva, ukoliko se jave simptomi alergije, to dodatno otežava disanje. Nekada, iako je astma dobro kontrolisana terapijom, pojava simptoma alergije može da provocira astmatični napad.