Uporan kašalj iscrpljuje organizam

Kašalj je gotovo uvek simptom respiratornih infekcija donjih ili gornjih disajnih puteva. Lekari kažu da može da bude i alergijski, ali je u 90 odsto slučajeva upozorenje za neko oboljenje. Zato, upozoravaju da uvek kada kašalj traje duže od tri dana, treba otići na pregled.

Kašalj, kako doktori objašnjavaju, predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam kojim se odstranjuje sekret i strana tela iz disajnih puteva. Međutim može da prati niz različitih akutnih i hroničnih oboljenja, ukoliko postane stalan može u velikoj meri da utiče na kvalitet života pacijenta i da dovede do mnogih komplikacija.

Kašalj kod mališana najčešće je virusnog porekla. Zbog nadražaja virusa na sluznicu ždrela ili nosa, javlja se kašalj kao simptom. U početku je suv i nadražajan, a posle toga počinje da produkuje sluz i postaje produktivan. Takav kašalj koji se javlja najčešće kod virusnih infekcija se ne leči, već se olakšava sirupima, ali ne hemijskim, već biljnim, koji služe da olakšaju drenažu tog sekreta.
Ako kašalj traje duže od dve nedelje, treba posumnjati na mogući alergijski kašalj i dete je potrebno odvesti kod ORL specijaliste ili alergologa. Alergijski kašalj je uglavnom uporan, jutarnji i suv.
Prvi znak kašlja kod male dece, kada bi ih obavezno trebalo povesti lekaru je uporni noćni kašalj, koji uznemirava dete i budi ga iz sna. Da li je u pitanju bronhitis, ili neko drugo oboljenje disajnih organa, može da se ustanovi samo auskultacijom.. Antibiotici se daju kod kašlja samo ako je u pitanju bakterijska infekcija.
Uzroci kašlja ne razlikuju se mnogo kod mališana i odraslih. Ukoliko duže traje kašalj postaje štetan i može da dovede do iscrpljivanja organizma. Procena dužine trajanja kašlja predstavlja prvi korak u sužavanju liste njegovih mogućih uzroka. Može biti akutan – traje manje od tri nedelje, subakutan – traje između tri i osam nedelja i hroničan kašalj koji traje duže od osam nedelja. Virusne infekcije gornjih disajnih puteva su najčešći uzročnici akutnog kašlja. Nazeb predstavlja akutni zapaljenski proces sluzokože nosa, pacijentu je zapušen nos, može biti i bez povećane temperature – ona je obično između 37,2 i 37,5 stepena Celzijusa, suzenjem očiju, iritacijom očiju i grla, grloboljom i opštom malaksalošću.
Kod suvog kašlja preporučuje se uzimanja sirupa od belog sleza, što više tečnosti i vitamina C. Važno je otići kod lekara kod upornog zrelog kašlja, jer osim jesenjih respiratornih infekcija, može da ukaže i na ozbiljnija oboljenja – kancer grla, rak pluća.
U veoma rizičnoj grupi za razna oboljenja disajnih organa su pušači, koji bi u slučaju kašlja trebalo obavezno da odu na pregled. Rendgenom pluća i skenerom može da se utvrdi uzrok kašlja, ako su eliminisane respiratorne infekcije. Kako naša sagovornica kaže, jedini slučaj kada kašalj nije opasan je kod bolesnika koji imaju visok krvni pritisak i kašalj se javlja kao reakcija na lek.
PRIMED 2 DIŠI Lako je prirodni preparat na bazi kristalizovanog lipovog meda i kalcijuma. Ovaj prirodni preparat pomaže kod kašlja, astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, hroničnog opstruktivnog oboljenja pluća. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.
PRIMED 2 DIŠI LAKO stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva. Hranljivi sastojci blagotvorno deluju na jačanje odbrambenih snaga organizma.